Abonnementsartikel

Finske Avant lancerer ny udgave af den populære grønne minilæsser. Konceptet hedder OptiDriveTM, og som navnet antyder, drejer det sig om maskiner, der er endnu mere effektive end tidligere. Den nye minilæsser kan ses på Landsskuet i Herning.

Ifølge Jørgen Jensen fra Avant Danmark betyder OptiDriveTM 10 procent bedre performance og dermed mindre brændstofforbrug, 60 procent færre hydrauliske samlinger, 20 procent færre hydraulikslanger, parkeringsbremse på baghjulene, mindre varmeudvikling, færre motorvibrationer og nemmere servicering.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Avant minilæsseren har en hydraulisk pumpe med variabel forskydning, fire hydrauliske drivmotorer og ventiler, der er forbundet med hydrauliske slanger og fittings. Dette system, hvor kraften overføres fra motoren til hjulene ved hjælp af hydraulikolie, kaldes populært drivlinien. I stedet for mekanisk kraftoverførsel via aksler, har Avanten en separat hydraulisk drivmotor på hvert af læsserens fire hjul, siger Jørgen Jensen.

- Avant var de første til at designe og udnytte et sådant system i en minilæsser, og det har vist sig at være meget effektivt. Det giver masser af skubbekraft, et meget kompakt design og et ekstremt lavt tyngdepunkt, hvilket er en vigtig del af læssernes store stabilitet.

Reduceret varmeudvikling

Det er dette system, som Avant nu har raffineret yderligere. Der er taget udgangspunkt i, at varmeudvikling giver effekttab. Når hydraulikolien sendes rundt i drivlinien, møder den modstand fra de mange komponenter, og det udvikler naturligvis varme. Jo flere slanger og fittings, jo mere varmeudvikling. I det nye system er mængden af hydrauliske slanger og fittings blevet radikalt reduceret og optimeret.

Grønt sølvbryllup

Avant Danmark, som er dansk importør af de grønne maskiner, fejrer i år 25 års jubilæum, og Jørgen Jensen er ikke overraskende glad for den nye Avant 745 OptiDriveTM.

- Det er dejligt, når et virkelig godt produkt bliver endnu bedre. Og det er dejligt at fejre "sølvbryllup" med Avant, det har været 25 gode år, med et fantastisk samarbejde med finnerne. Vi mærker en stor interesse for de nye OptiDrive-maskiner og de første 745'ere er allerede på vej ud til kunderne, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

OptiDriveTM er standard på alle maskiner i 700-serien og e-serien fra foråret 2017, senere kommer 500- og 600-serien med på vognen.