Abonnementsartikel

I weekenden den 1. og 2. juli er der atter mulighed for at fordybe sig i mange landmænd og fritidslandmænds store interesse: veterantraktorer. Den weekend afholder Dansk Veteran Traktor Klub nemlig det årlige veterantræf i Brørup, Sydjylland.

I anledningen af at Ford startede produktionen af traktorer for 100 år siden, er årets tema Fordson og Ford-traktorer og tilhørende redskabsprogram. Det betyder blandt andet, at der bliver gensyn med en af de helt store modeller fra efterkrigstiden, nemlig den berømte Klods Major, der efter anden verdenskrig var meget populær herhjemme.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dramatisk historie

Baggrunden for mange af de Fordson-traktorer, vi kender herhjemme, er temmelig dramatisk. I 1917, hvor de første traktorer rullede ud fra samlebåndet på Ford-fabrikken i USA, var 1. Verdenskrig i fuld gang. I Storbritannien var man desperate efter de nye traktorer, fordi man havde svært ved at levere fødevarer til kongeriget. Regeringen sukkede efter de nye Fordson-traktorer, men fordi så mange skibe blev sunket af u-både på turen over Atlanten, så valgte man at producere dem i Storbritannien, nærmere betegnet Cork i irland, som på det tidspunkt stadig var en del af riget.

Produktionen i Cork kom dog ikke igang for alvor før 1919, hvor krigen var slut, så med besvær blev tusindvis af amerikanske Fordson-traktorer alligevel eksporteret fra USA. Om det er nogle af disse Fordson-traktorer, man kan se i Brørup er endnu uvis, da tilmeldingerne endnu ikke er afsluttede. Men Jørgen Sørensen fra Dansk Veteran Traktor Klub tør godt garantere, at der er traktorer fra 1917.

- Der kommer et bredt udvalg af traktorer, og der er helt sikkert nogle fra 1917, siger han.

30 års jubilæum

Dansk Veteran Traktor Klub opfordrer alle til at deltage med deres veterantraktorer, motorer og redskaber uanset fabrikat. Dog skal man huske på, at traktorerne ifølge foreninegns vedtægter skal være mindst 25 år gamle, for at blive accepteret til udstilling.

Udover Ford og Fordson er der også fokus på danske motorer, og klubben tager hul på fejringen af sit 30 års jubilæum senere på året, med en "Classic"-udstilling af traktorer og maskiner fra 1987.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Træfdeltagerne og besøgende kommer traditionelt fra Sydjylland, Sønderjylland og Fyn, men klubben håber at mønstre deltagere fra hele Danmark, og alle er velkomne. Arrangementet plejer at tiltrække mange nysgerrige, og der er noget for alle aldre med restaurationstelt, tombola, 4H, stumpemarked og meget andet.

- Der plejer at dukke et par tusinde interesserede op, så det håber vi selvfølgelig også på i år, siger Jørgen Sørensen

Arrangementet starter lørdag d. 1. juli kl. 9.00, og klokken 9.30 kører traktorerne i optog gennem Brørup - Rødding pigegarde fører an.