Abonnementsartikel

Hen i juni og ind i juli ser man pludselig masser af violette kugler, der svajer på høje stilke i højt græs. Det er skovløgen, der blomstrer, og den er værd at lægge mærke til. Dels fordi blomsterne er spændende og smukke, og dels fordi skovløg lige fra det tidlige forår til sidst på sommeren er en fremragende køkkenurt.

- De fleste gourmeter anser skovløgen for at være langt finere i smagen end den ellers så populære ramsløg. I foråret fra sidst i marts til sidst i maj kan man samle skovløg ved simpelthen at trække planterne op med rod. Det er let efter regn, men hvis det er tørt, knækker de ofte. Hjemme i køkkenet renser man dem ganske, som man renser porrer. Og de ligner små porrer, det er også derfor man har givet dem tilnavnet "fattigmandsporre", siger Michael Stoltze, naturvejleder i Naturstyrelsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Alle er spiselige

Skovløgen har den fordel, at der aldrig er besværligt ler og sand i bladskederne, som det er tilfældet hos dyrkede porrer.

Der er flere arter af vilde løg i Danmark, og de er alle spiselige. Skovløgen er let kendelig på sine ret brede blade og betydelige højde på op til omkring én meter. De andre arter har smalle og næsten trådlignende blade. Skovløgen vokser på muldrige og gerne lidt næringsrige steder i skovbryn, skovlysninger og grøftekanter, hvor den kan danne tætte bestande men titusindvis af planter. Den er især almindelig på Bornholm, Øerne og i Østjylland.

Pluk skovløg i flere stadier

Sidst i maj og frem til højsommeren: Her bryder de friske, grønne blomsterknopper frem. De er lette at samle og fremragende i køkkenet ligesom de violette blomster

Juli og august: Om sommeren er selve skovløgplanten for sej og trævlet til at bruge i køkkenet som "porre", men så kan man bruge yngleløgene. Mellem blomsterne udvikler den en tæt kugle af små, violetgrønne yngleløg. De er fuldt udviklet hen i juli måned, og i august løsner de sig og falder til jorden, hvor de slår rod og bliver til nye planter - kloner. De er nemme at samle og bruge, når de løsner sig hen på sommeren, og de kan ristes, som de er. De smager fremragende og lidt kraftigere end resten af planten.

Man må samle skovløg til eget forbrug på offentlige arealer. Hvis man vil have den i haven, kan man indføre den så nemt som ingenting ved at sprede er par håndfulde yngleløg på et frodigt sted, hvor man ikke slår græsset. Det giver et smukt og romantisk sted med bølgende græs i vinden, vilde blomster, mange sommerfugle og - ikke mindst - skønne skovløg til køkkenet fra marts til august.