Abonnementsartikel

Når Landsskuet fejrer sit 25 års jubilæum som det nationale dyrskue den 29. juni-1. juli, er der fuld opbakning fra landets allerbedste husdyr. Med i alt 2700 dyr i staldene på Landsskuepladsen sætter dyrskuet i Herning rekord i antallet af dyr.

- En del af forklaringen er, at vi i år har en række hunde-aktiviteter, som især lørdag tiltrækker op mod 200 hunde, men der er også flere kvæg, heste og får end sidste år. Det er en fantastisk opbakning fra husdyrholderne i vores jubilæumsår og vidner om en fortsat enorm lyst til at udstille, konkurrere og bo sammen i tre dage, siger Mads Fjordside, Landsskuets daglige leder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Stort heste-skue

Også i hestestaldene er Landsskuet et af Danmarks største dyrskuer, når der tælles udstillede dyr. Samlet stiller de 26 racer med 350 heste, hvilket er det højeste antal i mange år. De klassiske, danske racer - Jydske heste, Frederiksborg og Knabstrupper - bakker flot om jubilæumsudstillingen, men også Oldenborg og Islandske heste markerer sig med pæn fremgang. Showheste, der ikke deltager i selve avlsudstillingen, er der færre af i år, men alligevel er der i alt 400 heste på Landsskuepladsen.

Alle fire malkekvægsracer stiller med flere køer end sidste år; anført af Dansk Holstein med hele 296 dyr. Med i alt 645 malkekøer er det samlede antal kvæg de højeste i de seneste fem år, selv om der er lidt færre kødkvæg end tidligere. Limousine er fortsat den største kødkvægrace sammen med Charolais og Simmental, der begge er i fremgang. Derimod stiller flere af de mindre kødkvægracer med knapt så mange som tidligere.

Store og små får

De 15 fåreracer stiller med 149 dyr, hvor fremgangen trækkes af den store race Texel, men også traditionelt små racer som Suffolk, Kerry Hill og Landrace kommer med flere dyr end tidligere. Til gengæld er der i år kun 16 geder, idet især boergederne bliver hjemme.

- En virus-sygdom blandt kaniner påvirker udstillingen af avlskaniner, men der vil alligevel være masser af hopkaniner i Landsskuets smådyrsstalde, hvor der også er fjerkræ. Kattene er igen at finde i messecentrets Hal C, mens hundenes forskellige aktiviteter er flere steder ude på Landsskuepladsen op mod messecentret, siger Mads Fjordside.