Abonnementsartikel

- Landmænd er i dag afhængige af, at elektronikken virker i for eksempel computere, ventilation, malkerobotter og fodringsanlæg. Så når lynet slår ned og skaber overspænding i de elektriske systemer, går det galt, siger agronom i Topdanmark, Svend-Anker Worm, som råder landmændene til at få lynsikret deres gårde.

- Vi har oplevet hændelser, hvor dyrene simpelthen er døde på grund af overophedning, efter at ventilationsanlægget er blevet sat ud af spillet af et lyn, siger han.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Husk at sikre hele ejendommen

Når gården skal sikres mod lynnedslag, er det vigtigt at komme hele vejen rundt. Ifølge Svend-Anker Worm glemmer mange at sikre telefonforbindelsen, som ofte går direkte i computeren. Og så sker det, at computeren bliver ødelagt, når lynet rammer. Derfor opfordrer han til, at man får lynsikret alle el-tavler og telefonforbindelser.

Topdanmark anbefaler derfor, at man får sin elektriker til at sørge for lynbeskyttelsen af gården.

Hvis man tager på ferie i lynsæsonen, kan det også være en god ide at tage stikket ud til pc, fjernsyn og andet elektrisk udstyr i beboelsen, der er sluttet til elnettet. Men husk at fryser, køleskab og eventuel tyverialarm skal have strømforsyning konstant, anbefaler Svend-Anker Worm.