Abonnementsartikel

Hvis man er typen, der ikke går af vejen for et gør-det-selv-projekt, kan det godt være fristende selv at fikse på kloakken, men her opfordrer brancheorganisationen Dansk Byggeri til, at man lige tænker sig om og sætter sig ind i reglerne på området.

- Vi oplever mange boligejere, som har købt et hus og først i bagefter finder ud af, at der på ejendommen er lavet ulovligt gør-det-selv-kloakarbejde. Det er desværre ofte først, når uheldet er ude, og der for eksempel sker en oversvømmelse eller noget stopper til, at de opdager det, og så er skaden ofte stor, siger konsulent for Kloaksektionen i Dansk Byggeri Mikael Mortensen i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Søg om lov

Lige som med el- og vvs-arbejde skal boligejere ifølge loven have de fleste kloakopgaver udført af et autoriseret firma, som er uddannet specielt til arbejdet. Der er dog enkelte undtagelser.

- Hvis du har de rette redskaber, må du godt selv rense din kloak med for eksempel en spuling og tømme sandfangsbrønde. Du må også lave faskiner og lignende for tagvand på både enfamiliehuse og tilhørende udhuse. Men man skal huske at søge om lov hos kommunen. Skemaer til ansøgning og færdigmelding findes som regel på kommunens hjemmeside, forklarer Mikael Mortensen.

Autoriseret kloakmester

Det autoriserede område for kloakarbejde omfatter al kloak på matriklen fra skelbrønden, som er den første brønd, man støder på, regnet fra den offentlige ledning udenfor grunden.

- Så skal du have monteret højvandslukke, rottespærre eller forandret på de eksisterende kloakledninger, skal du bruge en autoriseret kloakmester, som kan vejlede dig og sørge for, at der anvendes korrekte løsninger og lovlige materialer. Og du kan også bede kloakmesteren sørge for færdigmeldingen af arbejdet, så du selv slipper for besværet. Kloakmesteren bør nemlig afslutte sit arbejde ved at give dig en fyldestgørende og signeret tegning samt en drifts- og vedligeholdelsesplan, fortæller Mikael Mortensen.

Det er boligejerens eget ansvar at kontrollere, at kloakmesteren faktisk er autoriseret. Med firmaets navn og CVR-nummer kan det på få sekunder kontrolleres på Sikkerhedsstyrelsens hjemmeside i autorisationsregisteret.