Abonnementsartikel

Snorkleture er langt fra noget, der kun foregår på rejser til sydlige himmelstrøg. Stadigt flere danskere ifører sig våddragt, svømmefødder, snorkel, maske og harpun og hopper i vandet langs de danske kyster - og det endda året rundt. Den største motivator er jagten på fisk til middagsbordet, men der ligger masser af fascinerende oplevelser og venter, selv om man ikke er bevæbnet med en harpun.

Undervandsjagten i Danmark er gået voldsomt frem over især de sidste ti år, og det er der mange gode grunde til. For det første kræver det ikke det helt store. Først og fremmest skal man have indløst sit fisketegn, og så skal der investeres i det nødvendige udstyr. Her er våddragten ikke til at komme udenom, da det selv om sommeren som regel bliver for koldt at være under vandet i længere tid af gangen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dernæst skal man sætte sig ind i regler, fredningszoner - som man blandt andet finder ved å-udløb - og mindstemål på fisk. Her er det vigtigt at bemærke, at fisk som regel ser lidt større ud gennem en dykkermaske, så det er altid en god ide kun at skyde til fisk, hvis man er helt sikker på størrelsen. Og så er mådehold også en god dyd at have med sig ned under overfladen. Derudover skal man i øvrigt være opmærksom på, at der kun må drives undervandsjagt i saltvand.

Et væld af liv

I princippet kan undervandsjagten drives på de fleste af de fiskearter, man finder i slatvand, men det er klart, at dybden sætter en begrænsning. Heldigvis er der masser af fisk, der holder til på helt lavt vand, så det kræver ikke den helt store fridykker, for at det kan lade sig gøre.

Hvis man ikke er så meget til det der med at tage livet af noget, er det ikke nogen grund til ikke at kigge på livet under vandet. Det kan godt være, det ikke helt kan sammenlignes med Great Barrier Reef og hvad de ellers hedder, men kigger man godt efter, rummer de danske tangskove og stenrev - og sågar de ellers ørkenlignende sandbanker - masser af liv. Blandt andet kan man få sig noget af en overraskelse, når en kæmpe tobisstime pludselig suser op fra sandbunden, hvor de har ligget nedgravet. Og der er mange spændende fisk i alle former og farver, der holder til i tangen, og ofte helt ind under land. Det er med andre ord bare om at hoppe i baljen og få sig en oplevelse.