Abonnementsartikel

Der er god økonomi og ikke mindst masser af miljøbevidsthed i at lade en skarpskytte stå for aflivningen af ukrudtet. Det mener formanden for Vejen Kommunes tekniske udvalg, Jørgen Bruun, som har droppet ukrudtsbekæmpelse med gasbrænding og i stedet satser på en hollandsk opfindelse, som nu produceres i det vestlige Sønderjylland.

Mest skånsomt

Kommunen har entreret med anlægsgartnerfirmaet OKNygaard om at få has på ukrudtet. Det skal ske med maskinen Weed-IT, som med sensorer og computerstyring sender præcise mængder herbicid ud på hver enkelt ukrudtsplante.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er en misforstået opfattelse, at gasafbrænding er miljøvenlig. Det belaster miljøet. Det gør kemisk bekæmpelse naturligvis også, og så er det en afvejning, hvad der er mest skånsomt for miljøet. Weed-IT er en skarpskytte, som med et optisk øje registrerer, hvor der er noget at sprøjte efter. Det gør den så, og kun i præcis den mængde, der er nødvendig, siger Jørgen Bruun.

- Vi venter, at vi nogle steder kan nøjes med at ukrudtsbekæmpe tre gange i løbet af sæsonen. Det står i kontrast til de otte til ni gange, vi hidtil har været over arealerne med gasbrænderne, siger udvalgsformanden fra Vejen Kommune.

Dansk produceret

OKNygaard har købt Weed-IT anlægget hos Brøns Maskinforretning, som siden 2015 selv har stået for produktionen af maskineriet.

- Vi har udviklet og optimeret konstruktionen og også lavet en ny CE-godkendelse. Så i dag er det os, der både er producent og forhandler af Weed-IT, fortæller sælger Henrik Svennild hos Brøns Maskinforretning.

Hos OKNygaard ser driftsleder Theis Algren Dahm store perspektiver i at skyde ekstremt præcist med herbicid, i stedet for at svitse ukrudtet med gasbrændere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Weed-IT er en genial opfindelse. Sensorerne sikrer, at den rammer alt ukrudt og kun ukrudt. Der er ikke tale om en bredsprøjtning, hvor store dele af bekæmpelsesmidlerne rammer, hvor det ikke gør gavn. Vi kan reducere antallet af behandlinger fra otte til ti gange med gasbrænding til blot to til fire gange med Weed-IT. Foruden den økonomiske og miljømæssige besparelse på gas, opnår vi også langt mindre transport. Og det er fortsat én mand med én maskine, men langt færre timer, siger driftslederen.boa