Abonnementsartikel

Den danske sommer er som bekendt lunefuld, og den varmere temperatur bringer ubudne gæster med sig. Hver sommer skaber kraftig regn og skybrud problemer i Danmark, og ifølge brancheorganisationen Forsikring og Pension var skybrud alene ansvarlig for 112 tilfælde af vandskader i danske sommerhuse sidste år.

Det skyldes blandt andet, at mange sommerhusejere ikke har forberedt deres sommerhus mod det voldsomme vejr, lyder det fra udlejningsbureauet Sol og Strand:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Sommerhusene er særligt udsatte, da vi simpelthen er mindre tilstede, end det er tilfældet med vores hverdagsbolig. Derfor bør man sørge for at tænke i forebyggelse og forberede sommerhuset mod kraftig vind og regn, inden man forlader det. På den måde er man i højere grad sikret, når de mørke skyer bevæger sig over området, og samtidig slipper man for at bekymre sig, mens man er væk, forklarer Sol og Strand Feriehusudlejnings administrerende direktør Kaj Frederiksen, som her giver fem tip til at undgå de værste skader.

1. Rens tagrenderne

Tilstoppede tagrender er en stor synder i forbindelse med vandskader. Det gælder især under skybrud, da tagrenderne i forvejen kommer på overarbejde. Sørg derfor for at rense dine tagrender for blade og slam, så de effektivt kan lede vandet væk. Lap huller og revner, så tagrenderne er klar til at håndtere den store regnmængde.

2. Led vandet væk med små kanaler

Skråner terrænet ind mod sommerhuset, øges risikoen for vandskader markant. Eksempelvis kan det påvirke sommerhusets sokkel. Er det tilfældet ved dit sommerhus, er det oplagt at forebygge problemet. Du kan fx grave små kanaler eller dræn, der leder vandet væk fra boligen.

3. Frem med sandsækkene

Sandsække er effektive til at modstå de store vandmængder, som sommerhuset udsættes for under et skybrud. Placer dem de steder, hvor der er øget risiko for, at vandet trænger ind, fx ved indgange og ved revner.

Det er før set, at kommuner har udleveret sandsække forud for et skybrud, men vil du være på den sikre side, kan du købe dem hos dit lokale byggemarked.

Artiklen fortsætter efter annoncen

4. Sørg for, at døre og vinduer lukker tæt

Du gør det formentlig allerede, men det kan være god idé at tjekke en ekstra gang, om du nu også har lukket alle vinduer, hvis der varsles skybrud. Det er også vigtigt, at dine vinduer er i god stand, og at de lukker tæt, således vandet ikke slipper ind. Hvis det ikke er tilfældet, bør de restaureres eller udskiftes.

5. Tjek dine forsikringer

Selv hvis dit sommerhus er grundigt forberedt på de store regnmængder, kan der opstå skader. Du bør derfor have styr på dine forsikringer, så du er sikker på at være dækket ind, hvis uheldet er ude.

En sommerhusforsikring rummer typisk en hus- og grundejerforsikring, og den dækker som udgangspunkt vandskader på alle bygninger på din grund med støbt sokkel. Du bør dog tjekke, om din sommerhusforsikring også indeholder en indboforsikring. Gør den ikke det, bør du tilkøbe en, så dine ting ligeledes er dækket.