Abonnementsartikel

Når det er høsttid, er mejetærskeren i brug i mange timer i et tørt og støvet mil-jø. Det øger risikoen for brande, men med en simpel løsning, kan landmanden nedsætte risikoen for de helt store skader.

Brande i mejetærskere kan ikke undgås helt. Det kan for eksempel ske, når der kommer sten i maskinen, som laver gnister i det støvede og varme miljø. Men det kan have katastrofale følger:

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Hvert år har vi kunder, hvis maskiner er brændt. I nogle tilfælde sætter en brændende mejetærsker også sætte ild til hele marken,? siger Svend-Anker Worm, som er agronom i Topdanmark, der årligt modtager 30-50 anmeldelser om mejetærskere, der er brudt i brand.

Undgå milliontab

De seneste fem år har Topdanmark krævet, at deres kunder monterer automatisk brandslukning, punktsikring, på nye og store mejetærskere og statistikken viser effekten er stor.

- Sidste år var den gennemsnitlige skadeudgift for de brændte mejetærskere, hvor punktsikringen havde begrænset branden, under en fjerdedel af gennem-snittet for alle mejetærskerbrande. Det vigtigste er dog, at flere mejetærskerne med punktsikring kunne høste videre efter en midlertidig reparation, så høsten kom rettidig i hus, fortæller Svend-Anker Worm.

Der var desværre ikke alle brande der blev standset med punktsikringen. I et tilfælde var der en hydraulikslange, som sprang og i et andet tilfælde brændte der hul på brændstoftanken. I begge tilfælde blev der tale om en eksplosions-agtig brand, som ikke kunne stoppes af det automatiske brandslukningsanlæg.

Stop branden i tide

De mest almindelige systemer, er FireDeTec og Firetrace. Det består af en 6 eller 12 kg's håndildslukker, som har monteret en rød specialslange, som føres rundt på de steder på mejetærskeren, som vurderes som risikopunkter. Opstår der en brand, vil varmen fra branden lave et hul i slangen, så slukningsmidlet strømmer ud og slukker branden før den breder sig.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Anlægget kan være med pulver eller skum som slukningsmiddel.

boa