Abonnementsartikel

Når vandløbene langs de danske marker skal vedligeholdes, kan droneteknologi nu sikre landmanden ørenlyd over for kommunen. Samtidig kan teknologien lette kommunens arbejde ved at skabe et overblik, som ikke er muligt at få fra landjorden.

For alle offentlige vandløb i Danmark er der regulativer, der dikterer, hvor ofte der skal grødeskæres. Altså hvor ofte de planter, der lever i vandløbene, skal beskæres. På den ene side skal der værnes om vandløbets beskaffenhed, så vandet for eksempel bliver ledt bort fra landmandens marker, mens der på den anden side skal tages hensyn til vandløbets dyre- og planteliv.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Hvis der er problemer med et vandløb, vil landmanden gerne have kommunen med ud og få syn for sagen, og det kan være vanskeligt at vække opmærksomheden ved at indsende Excel-ark med tal og statistik fra opmålinger af et vandløb. Derfor er vi begyndt at bruge droner til at overflyve vandløbsstrækninger. Vi optager en video, hvori vi efterfølgende kan redigere og indsætte data om for eksempel vandløbets dybde og bredde, siger Knud Klausen, landinspektør og partner i LE34.

Vi optager en video, hvori vi efterfølgende kan redigere og indsætte data om for eksempel vandløbets dybde og bredde.

Landinspektør Knud Klausen

LE34

Landinspektørfirmaet har igennem mange år lavet opmålinger af vandløb, som vandløbsregulativerne er baserede på.

- Vi kan for eksempel illustrere, hvor et vandløb har problemer med at løbe frit, og vi kan parre droneoptagelserne med fakta om vandløbets form og tilstand, hvilket giver et godt overblik. Det konkretiserer problemet over for kommunerne og gør det nemmere for dem at forholde sig til, uddyber Knud Klausen.

Alle vinder

Landmanden kan få hjælp til at synlig- og overskueliggøre eventuelle vandløbsudfordringer over for kommunen. Som ansvarlig for, at grødeskæringen bliver udført i overensstemmelse med regulativerne, kan kommunen desuden drage nytte af de selvsamme droneoptagelser.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Ved at bruge droneoptagelserne kan kommunerne for eksempel udnytte overblikket til at se, hvor der er problemområder, der især skal tages højde for. De slipper for at trave kilometervis langs vandløb for at lokalisere en forhindring, fortæller Knud Klausen.