Abonnementsartikel

Kan du huske, hvad du lavede den 2. juli 2011? Rigtig mange husejere erindrer med sikkerhed, hvordan de har stået og skovlet vand ud af deres kældre. Den dag oplevede Danmark et voldsomt skybrud, der siden er blevet kaldt en historisk vejrbegivenhed i Danmark, og som ifølge Beredskabsstyrelsen var årsag til 90.644 efterfølgende skadesanmeldelser.

Siden den sommerdag i 2011 har danskerne været optaget af at sikre deres kældre i håbet om at undgå oversvømmelser og vandskader i deres huse. Det kan også ses i en undersøgelse blandt Boligsiden.dk's brugere. Her svarer 59 procent, at de bliver bange eller nervøse for oversvømmelse, når de kigger på hus med kælder. Yderligere 32 procent vil være nervøse for at købe huset, hvis det ligger meget lavt eller på anden måde er udsat.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er overvældende, at der samlet set er ni ud af 10, der overvejer muligheder for oversvømmelser i kælderen, når de kigger på hus. Det viser med al tydelighed, at det store mediefokus på nye vejrfænomener og klimaforandringer påvirker vores adfærd, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.dk.

Flere skybrud

Forskere fra DMI slog i 2014 fast i rapporten Fremtidige klimaforandringer i Danmark, at vi i fremtiden vil se flere skybrud i fremtiden, og at intensiteten i nedbøren vil stige markant.

- Der er næppe længere nogen, der ikke har hørt, hvordan klimaforandringer vil gøre regnvejr større og vildere i fremtiden. Undersøgelsen blandt vores brugere viser, at de har en sund skepsis og er bevidste om at sikre sig selv mod ubehagelige overraskelser i underetagen. Det er klogt, siger Birgit Daetz.

Huse med kældre er fortsat dyrest

Den høje skepsis og det store fokus på klimaforandringer, skybrud og oversvømmede kældre har dog ikke smittet af på priserne på huse med kældre. Ifølge nye tal fra Boligsiden.dk viser salget det seneste år, at villaer med kældre i gennemsnit koster 16.257 kroner per kvadratmeter, mens kvadratmeterprisen for et hus uden kælder er godt 3.000 kroner lavere.

- Der er stor forskel på kældre. Nogle er flotte, pudsede op og godkendt til beboelse, og her er man nok ikke nær så nervøs for oversvømmelser, end man er, hvis man ser på et hus med en mørk kælder. Og så er der store forskelle mellem landsdelene, for mens huse med kælder er dyrere end uden i København, er priserne med og uden kælder næsten ens i Vest- og Sydsjælland.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Samtidig ser vi, at vestjyderne og nordjydernes huse uden kælder er væsentligt dyrere end dem med. Det er et udtryk for, at der er mere plads i provinsen, mens pladsmanglen i byen tilskynder køberne til at udnytte pladsen i kælderen, siger Birgit Daetz.