Abonnementsartikel

Lige feriehus-regler for alle. Det synes at være holdningen blandt et klart flertal af danskerne, ifølge en repræsentativ spørgeundersøgelse blandt godt 2.000 danskere over 18 år, som analysevirksomheden YouGov har gennemført for ejendomsmæglerkæden Home.

To tredjedele af danskerne, 66 procent, synes, at borgere fra andre EU-lande skal have lov at købe et sommerhus i Danmark. 23 procent siger nej, mens 11 procent er i tvivl.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Regionale forskelle

Der er flertal blandt danskerne i alle aldersgrupper og i alle regioner af landet, men der er dog signifikante forskelle.

Folk i Region Hovedstaden er mest positivt stemt. Hele 71 procent svarer "ja" til, at de synes, det er OK, hvis borgere fra andre EU-lande får lov til at købe et sommerhus i Danmark. Den største modstand ses i Syddanmark, hvor det kun er 61 procent, der siger "ja", og i Nordjylland er 63 procent positivt stemte.

Mest for er unge under 30 år - her siger 76 procent ja. Mest imod er folk over 60 år: 35 procent siger nej - og 53 procent siger ja.

- Vi kan konkludere, at der er en større skepsis omkring forslaget blandt den ældre del af befolkningen, og også blandt danskerne tætteste ved grænsen mod syd, siger Mads Ellegaard fra Home.

Danskere må også købe

I undersøgelsen fra YouGov og Home svarer deltagerne også på spørgsmålet, om de synes, det er OK, at vi danskere som EU-borgere kan købe en feriebolig i et andet EU-land.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det svarer 74 procent ja til, mens kun 12 procent ikke synes, det er i orden og 15 procent "ved ikke".

- Det tyder på, at et stort flertal blandt danskerne nu mener, at de samme regler bør gælde begge veje, vurderer Mads Ellegaard.

Igen er det dog dem under 30 år, der siger mest ja - 83 procent.

- I sommerhalvåret møder vores ejendomsmæglere dagligt turister, der kommer ind i butikken, fordi de er interesserede i at købe et sommerhus. Typisk bor de til leje i et sommerhus. Og de har meget svært ved at forstå, hvorfor det er sådan i Danmark - især når danskerne kan købe andre steder i EU. siger Mads Ellegaard, relationschef i Home.

Holdningsændring

Home peger her på, at der er sket et holdningsskifte blandt danskerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I en Megafon-måling i 2011 var det til sammenligning kun 49 procent af danskerne, der mente, at udlændinge burde have lov til at købe sommerhus i Danmark. 44 procent sagde "nej" og 7 procent svarede dengang "ved ikke".

Undersøgelsen fra YouGov og Home er gennemført i det sidste uge af juni 2017.