Abonnementsartikel

Transportbranchen bruger mest energi i Danmark, mens butikker, rengøringsselskaber og andre handels- og serviceerhverv bruger mindst. Hr. og fru Jensen hører også til blandt storforbrugerne af energi, viser nye tal

Der er stor forskel på, hvor stærkt energimåleren snurrer rundt, alt efter hvor man ser hen. Det går hurtigst i transportbranchen, der i 2015 brugte 210 petajoule, mens handels- og serviceerhvervene ligger i bunden og kun brugte 80 petajoule i 2015. Det viser de nyeste tal fra Energistyrelsens årsstatistik.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er selvfølgelig klart, at transportbranchen ligger i front, fordi det kræver energi at transportere ting. Handels- og serviceerhvervene kan umiddelbart ligne nogle energidukse, men deres forbrug er vokset med 3,6 procent siden 1990. Så selvom branchens energiforbrug umiddelbart ser pænt ud, er der alligevel stadig en masse, de kan gøre for at spare på energien, siger chefkonsulent i Dansk Byggeri Camilla Damsø Pedersen.

For lidt energirenovering

Lige efter transportbranchen kommer de danske husholdninger, der brugte 191 petajoule i 2015. Her er det samlede energiforbrug vokset med tre procent i løbet af de seneste 25 år.

- Det er blandt andet, fordi en tredjedel af alle vores helårshuse er fra før 1980, hvor kravene til bygningernes energiforbrug var meget lavere end i dag. Nogle af bygningerne er renoveret og i god energimæssig stand, men det er langt fra alle, siger Camilla Damsø Pedersen og uddyber:

- Så længe vi ikke aktivt sætter ind over for at nedbringe energiforbruget hjemme i privaten, kommer vi desværre ikke til at se et stort fald i vores energiforbrug. Og selvom der bygges nye lavenergihuse, så bliver der bygget og energirenoveret alt for lidt, i forhold til hvor meget energi vores ældre huse og etageboliger bruger.

Petajoule er en energienhed, der bruges til at opgøre energiforbruget i Danmark. Det samlede endelige energiforbrug i Danmark var på 615 PJ i 2015.