Abonnementsartikel

Den danske sommer er - som regel - en dejlig blanding af sol, sommerfugle og summende bier over haver og marker. Men hvor sommerfuglene og mange andre insekter passer sig selv, så hører bierne ofte hjemme i et lille hus - eller bistade, som det hedder, når man er biavler.

I Danmark er der ikke så mange professionelle biavlere tilbage, men til gengæld er der rigtig mange, der har taget biavl op som hobby. En af de professionelle biavlere Hedder Claus Bengtson, og han har hjemme på Honninggården i Brenderup på Nordfyn, hvorfra han passer sin bi-forretning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg startede som hobby-biavler for fire år siden med to stader hjemme i haven, fortæller Claus Bengtson, der blandt andet er tidligere programmør.

På det tidspunkt var Claus Bengtson leder på en erhvervsskole, så interessen for bier hørte hjemme efter arbejdstid. Men for to år siden kom Honninggården til salg. Dengang havde stedet primært to forretningsområder: Det var butiksdelen med udstyr til biavlerne, og så var der servicedelen, der består af rammevask og klargøring af voks.

- Det viste sig hurtigt, at det ikke var nok. Der manglede noget for at få tingene til at hænge ordentligt sammen. Og jeg ville jo gerne have det hele til at handle om bier, så jeg bestemte mig for at skrue op for biavlen, siger han.

Fra to til 200 bistader

I løbet af kort tid gik Claus Bengtson fra to bistader til de 200 stader, han har i dag. Med omkring 60.000 bier i et enkelt bistade i højsæsonen svarer det samlede antal bier til omkring 12 millioner, og den hurtige opstart fra hobbyvirksomhed til professionel biavler havde også visse udfordringer.

- Der var tale om en stejl indlæringskurve, men med god inspiration og masser af snak med de biavlere, som havde deres faste gang i butikken, så gik det fint, siger Claus Bengtson.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I dag dækker Honninggården hele Fyn samt en stor del af Jylland med service, og hertil kommer, at firmaet også leverer nye bi-familier til enten nye biavlere, eller avlere, hvis forretning trænger til fornyelse.

- Jeg har omkring 100 produktionsfamilier i øjeblikket plus 100 småfamilier, der dels skal bruges til min egen produktion og dels til at sælge, fortæller Claus Bengtson.

Et godt sted at starte

Har man kastet sin kærlighed på de små, summende dyr, så er Honninggården et godt sted at starte. I butikken på Nordfyn har Claus Bengtson alt, hvad der skal til for at man kan komme i gang, men et godt råd er dog at sætte sig ind i tingene først.

- Jeg starter altid med at henvise interesserede til en lokalforening af biavlere. De kører alle sammen begynderkurser. Det er et rigtigt godt sted at starte. Bier kræver noget viden, blandt andet om sygdomme og sygdomsbekæmpelse, og de kræver pasning og pleje, siger Claus Bengtson.

Naboer ingen hindring

Men når man så har sat sig ind i sagerne, så er der ikke lang vej til at kunne kalde sig biavler. Pakken af udstyr kan købes hos Honninggården, og har man en have eller et stykke natur, så kan man nemt starte. Også hvis der er naboer tæt på.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Selv om en familie i et bistade, når den er på sit højeste, som nævnt er på mellem 60 - 80.000 bier, så behøver naboerne ikke at blive nervøse.

- Mange forveksler ofte bier med hvepse, men hvor hvepsene er aggressive og følger efter dig eller din sodavand, så er bier helt anderledes. De passer sig selv, og de skal presses hårdt for at stikke, fortæller Claus Bengtson, der også bekræfter historien om, at bien rent faktisk dør, når den mister sin brod.

- Og så skal man huske, at en bisværm altid flyver opad, så har man bare en lille hæk, så farer de op i luften og ikke indtil naboen.

Som en krølle på halen fortæller Claus Bengtson, at hvis det skulle ske, at ens bisværm ved en fejl slår sig ned i naboens have, så har man rent faktisk ret til at gå ind at hente den.

- Det er en af Danmarks ældste love. Den går helt tilbage til kong Christian V's "Danske Lov af 1683", siger Claus Bengtson, som dog understreger, at det altid er en god ide at spørge haveejeren først.