Abonnementsartikel

Når Have & Landskab åbner portene d. 30. august, lancerer Egedal Maskin Center en helt ny type flishugger, der forener brugen af slagler og knive i en såkaldt "mixed rotor". Maskinen kommer fra tyske TS Industrie, der er kendt for innovative og brugervenlige flishuggere og kompostkværne til det professionelle marked.

Egedal Maskin Center har importeret maskinerne et års tid, men har gået stille med dørene, mens de har høstet de første erfaringer med produktet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har i et stykke tid set os om efter en god flishugger, der også kan sønderdele blødt, grønt affald, for det efterspørger vores kunder. At valget faldt på TS Industrie skyldes både teknologien, deres fokus på operatørerne, kvaliteten og så selvfølgelig en rimelig pris, fortæller Lars Nielsen fra Egedal Maskin Center

Nemt at kompostere

TS Industrie producerer både en traditionel serie flishuggere med skivehugger under navnet Wood og en Green serie med en Mixed Rotor, der forener kraftige slagler med en tromlehugger. Når materialeT har været gennem maskinernes "mixed rotor" og er knust og snittet, fylder det meget mindre under bortskaffelsen og er nemt at kompostere.

Som noget NYT har TS Industri også konstrueret et robust læssebord, som er åbent i toppen. I bunden er der et metal-transportbånd med kroge, som fører materialet frem til madevalserne, så operatøren er fri for at presse materialet frem. Det er meget mindre arbejdskrævende og øger sikkerheden betragteligt.

Fordelen ved, at tragten er omdannet til et "læssebord", er først og fremmest at det er nemt at fylde blødt materiale i huggeren. Lars Nielsen fra Egedal Maskin Center er sikker på, man kommer til at se mange kunder, der læsser grønt materiale i huggeren med en minilæsser eller lignende - og det vil være en stor arbejdslettelse i praksis.

Reduceret brændstofforbrug

Huggerne fra TS Industri kan udstyres med en speciel bevægelsessensor, der holder øje med om operatøren er i nærheden af huggeren. Hvis det ikke er tilfældet, går motoren ned i omdrejninger for atter at accelerere, når operatøren nærmer sig med mere hugstaffald. Det sparer brændstof, reducerer CO2-emissionen væsentligt og medvirker til, at nærmiljøet ikke oplever gener fra maskinens udstødning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En anden fordel ved maskinerne, som er særlig vigtig i bynære områder, er en gennemtænkt støjafskærmning. Der er cirka tre dB forskel på maskinernes støjniveau med eller uden afskærmning. Det ser måske ikke ud af så meget, men tre dB svarer til ca. 65 procent reduktion, når støjen opfattes af det menneskelige øre - og dét er meget!

Regulerbar trækstang

De større modeller kan nemt efterspændes køretøjer, uanset om de har lavt eller højt træk, for trækstangen er regulerbar. Det vil på det lavpraktiske niveau betyde, at kunderne kan trække dem med både biler og traktorer, hvilket øger fleksibiliteten og mobiliteten væsentligt.

TS Industrie producerer modeller fra 14 - 75 hk. De mindste er udrustet med B&S-motorer, mellemklassen får kræfterne fra Kubota-motorer, mens Kohler leverer kræfterne til de helt store.

Med et stort modeludvalg er det naturligvis vanskeligt at finde den helt rigtige model til et nyt marked.

- Vi har talt lidt med vores egne kunder om deres behov og tror, at Green-line modellen Puma 35 bliver populær i Danmark, så den har vi naturligvis købt hjem til messen i Slagelse. Den er stærk (35 hk), fleksibel og nem at håndtere - og så klarer den ved hjælp af Mixed Rotor både tykke stammer op til 16 cm, grene og blødt plantemateriale, siger Lars Nielsen, Egedal Maskin Center.

Artiklen fortsætter efter annoncen

På messen udstiller Egedal Maskin Center også en hugger fra Wood-serien. Det er modellen WS-1635DT, der som noget unikt på markedet har en egenvægt under 750 kg, og kan leveres med drejbar skammel, så den kan mades fra begge sider.