Abonnementsartikel

På denne tid af året er de mange muldvarpeskud frustrerende for en del haveejere og kan få mange til at ty til brug af fælder for at slippe af med den lille graver. Men dette er ifølge Michael Carlsen, biolog for Dyrenes Beskyttelse, ikke holdbart:

- Hvis en have er interessant for én muldvarp, så er den højst sandsynlig også interessant for andre muldvarpe. Og hvis haven er rigtig interessant, så går der, når en muldvarp er fanget, kun kort tid før den næste muldvarp flytter ind, og et nyt graveprojekt begynder, siger Michael Carlsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Muldvarpeskud dannes, når muldvarpen bygger eller udbedrer sit gangsystem. Den overskydende jord fra gravearbejdet presses op på jordoverfladen af muldvarpen, hvilket danner de såkaldte muldvarpeskud.

Lad graveren gøre sit arbejde

Muldvarpeskud opstår kun så længe, at muldvarpen udbedrer sit gangsystem. Derfor er den mest holdbare vej til en have fri for muldvarpeskud at lade muldvarpen færdiggøre sit gravearbejde.

- Lader man muldvarpen være, er der mange muldvarpeskud, når den flytter ind og derefter meget få. Muldvarper er nemlig meget territorielle dyr, så når havens muldvarp har ordnet sit gangsystem, vil der næsten ikke komme flere muldvarpeskud. Man får højst sandsynligt kun flere muldvarpeskud ved at fjerne havens muldvarpe, da en ny bare vil flytte ind og grave på fuld drøn igen, siger Michael Carlsen.

Derfor lyder anbefalingen fra Dyrenes Beskyttelse, at man lader muldvarpen færdiggøre sit gravearbejde og herefter udjævne de få muldvarpeskud, der indimellem dukker op.