Abonnementsartikel

En ny plante har slået rødder i det danske klitlandskab ved Rubjerg Knude i Nordjylland. Det er planten stranddild, der, selvom den allerede har et dansk navn, ellers mest vokser i landene omkring Middelhavet.

Miljøstyrelsen fandt stranddilden i forbindelse med overvågningen af naturen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er meget sjældent, at en ny plante finder vej til Danmark af sig selv. Normalt dukker nye planter op, fordi deres frø bliver spredt med biler og godstraffik, men stranddild ser ud til at have nået den jyske vestkyst ved hjælp af havstrømme, siger biolog Tage Burholt fra Miljøstyrelsen

Stranddild er fundet fire gang i Norge og vokser desuden i Sydengland. Den senere års mildning af klimaet bidrager formentlig til, at stranddild kan trives i Danmark.

Den spontane opdukken af arten betyder, at stranddild har status af en dansk hjemmehørende art.

Næppe nok til salat

Stranddild er spiselig og anvendes som ingrediens i salater i det britiske køkken, under navnet samphire. Men da der foreløbig kun er fundet et eksemplar, er det en god idé ikke at sætte tænderne i den.

- Hvis man har lyst til en skål salat med stranddild, skal man nok vente nogle år. Ellers risikerer man, at stranddilden meget hurtigt forsvinder igen, siger Tage Burholt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Stranddilden blev fundet i et ret utilgængeligt område ved Rubjerg Knude. Måske vil planten sætte frø i år og dermed med tiden give ophav til flere planter i området.