Abonnementsartikel

Den danske højmose er en sjælden naturtype, der kræver vand for at bestå. Mange steder er højmosen dog truet af afvanding og udtørring, der hæmmer væksten af den vigtige sphagnum (tørvemos). Udtørringen kan bl.a. opstå, når områder uden for mosen bliver drænet. Forskellen i fugtighed gør nemlig, at områder uden for mosen som en svamp vil opsuge mosens vand.

- Det er svært at finde sunde højmoser i Danmark. Hvis der ikke gøres noget, vil de alle formodentligt forsvinde med tiden. Derfor er vi glade for at se, at bl.a. Sorø Kommune kæmper for at bevare højmosen, siger projektleder Jesper Sverdrup Kirkegaard fra HedeDanmark.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Derfor har bl.a. Sorø Kommune startet et projekt for bevaring af højmosen, og en af løsningerne er herunder i gang ved Verup og Sandlyng mose nordvest for Sorø.

Opgaven udføres af HedeDanmark og strækker sig over cirka 5,5 km, hvor en tynd membran trækkes ud i render med en dybde på mellem 1,1 og 2,5 meter. Membranen er den samme type som anvendes ved forurenet jord og vil forhindre regnvand i at sive ud af mosen i op til 100 år.

Specialdesignet gravekasse

For at effektivisere arbejdet så meget som muligt har HedeDanmark udviklet en specialdesignet gravekasse.

- Med over 5,5 km gravearbejde kan det betale sig at tænke i nye baner. Derfor har vi videreudviklet en særlig gravekasse, så vi langt hurtigere kan etablere membranen, siger projektleder Jesper Sverdrup Kirkegaard fra HedeDanmark.

Hele opgaven, der også består af en række andre tiltag, begyndte i august 2017 og forventes afsluttet i november 2017.