Abonnementsartikel

I modsætning til, hvad mange i vindmøllebranchen vil hævde, så er danske vindmøller ikke afgået ved døden. I hvert fald ikke ifølge direktør for KVA-Vind, Knud Østergaard. Han ser store muligheder for firmaets nyudviklede 10kw vindmølle KVA Vind 10, der allerede inden den endelig godkendelse er på plads, har fået sig en venteliste. Og ikke nok med det, men firmaet står muligvis også overfor et siciliansk vindmølle-eventyr.

- Jamen, jeg blev kontaktet af et firma på Sicilien, som havde købt seks kinesiske vindmøller, der alle gik i stykker inden for et år. Og så var de lidt desperate, for de havde solgt yderligere 30 af samme slags. Han bad mig komme ned og se på dem, og det gjorde jeg så. Jeg var der en uges tid, men i stedet for at begynde at reparere på de kinesiske møller, så endte det med, at firmaet bestilte 30 styk af vores nye vindmølle, fortæller Kurt Østergaard, der ikke vil blive overrasket, hvis det tal bliver væsentlig større.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hydraulisk pitch

Det specielle ved den nye 10kw vindmølle er, at den producerer ved meget lav vind. Det gør den fordi, vingesystemet er udviklet med hydraulisk pitch, så vingerne tager fat i vinden allerede ved en meget stille brise.

- Det betyder, at vi har en produktion ved blot to meter i sekundet. Det er længe før, at andre vindmøller begynder at røre på sig, siger Kurt Østergaard.

Selv om alle produktionsaftaler er på plads, så ankommer den endelige typegodkendelse først den 15. oktober. Men så er der også lagt op til en ren vindmølle-fest.

- Jeg synes, det er enormt spændende. Selvfølgelig har jeg haft en ide om, hvad det her ville føre til, men jeg kan godt se nu, at her har vi været fremme i skoen, siger en tydelig stolt vindmølle-direktør.

- Vi har lige fået en støjmåling på møllen, og den er nok Danmarks laveste, hvad angår vindmøller. Du må sætte en af vores møller bare 40 til 42 meter fra naboen. Så lydsvage er de. Det er fordi, der ikke er gearkasse i møllen, så der er ingen transmissionsstøj.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Alle samles og testes

Møllens forskellige dele bliver fremstillet rundt om i landet, men alle komponenterne samles på firmaets adresse i Skjern. Her kan KVA-Vind producere fire vindmøller om ugen, og hver enkelt mølle bliver sat op, testet og pillet ned igen, for så at blive afskibet til kunden.

Ud over det store salg til Sicilien - og en pæn venteliste her i Danmark - så er der også bud efter møllen andre steder på kloden.

- Der er interesse for møllen i Sydkorea, fordi vi kan producere den til en rigtig fornuftig pris, og vi er også blevet kontaktet fra Grønland, lige som der har lige været besøg fra Kenya, fortæller Kurt Østergaard.

Interesse fra private

Selv om Kurt Østergaard primært satser på eksport af vindmøllen, så oplever han stor interesse herhjemmefra.

- Interessen kommer typisk fra nedlagte landbrug, hvor der er mange kvadratmeter, der skal varmes op. Der er eksempelvis jordvarme, og måske har man påtænkt en el-bil i fremtiden, så der kan strømforbruget sagtens løbe op mellem 16 - 20.000 kilowatt om året. Og det svarer jo til mellem 30 og 40.000 kroner om året, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Og så er det jo nærliggende at få sådan en vindmølle, der kan producere en 30 - til 40.000 kilowatt om året. Så kan man få dækket det private forbrug og stadigvæk få den afregningspris på 1,34 krone (2018) for den el, du ikke selv bruger. Og så ser regnestykket jo ikke så dårligt ud.