Abonnementsartikel

Affaldsprodukter som hønsemøg og æggeskaller kan hobe sig op hos ægproducenter, der samtidig skal betale dyrt for at slippe af med det. Men en ægproducent i Horsens har nu fundet et guldæg i skidtet ved omdannelse af møg og skaller til et gødningsprodukt via termisk forgasning, skriver Miljøstyrelsen på sin hjemmeside.

Mange danske ægproducenter udfordres af et øget pres fra forbrugere og detailhandlen, der vil have billige æg - men ikke buræg. Samtidig kæmper ægproducenterne med store udgifter til at håndtere og bortskaffe hønsemøg på en miljøkorrekt måde. For en del ægproducenter kræves der derfor nytænkning, hvis økonomien også skal løbe rundt i fremtiden, skriver Miljøstyrelsen

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tænker i nye baner

Hos ægproducenten Springkilde Æg har man netop tænkt i helt nye baner - her vil man forædle hønsemøg og æggeskaller. Den slags indeholder mineraler og næringsstoffer, og et nyt projekt skal nu bruge termisk forgasning til at omdanne møg og skaller til et gødningsprodukt kaldet biokul - eller biochar.

- Hidtil har hønsemøg og æggeskaller blot været affaldsprodukter, som er dyre at slippe af med. Men gennem termisk forgasning kan vi omdanne det til et lugtfrit og tørt produkt, der er fyldt med næringsstoffer. Og en almindelig industriel ægproducent som os har mellem 15 og 20 tons hønsemøg om dagen, så der er rigeligt at arbejde med, fortæller Lars Bojsen, projektleder og ægproducent hos Springkilde Æg.

750 grader er nøglen

Hos Springkilde Æg nedtørrer man de mange tons hønsemøg, inden det bliver termisk forgasset og forvandlet til biochar, som er et tørt produkt, hvor samtlige næringsstoffer er intakte. En anden gevinst ved den proces er, at gassen skaber energi. Ud over gratis varme i hønsehuset, er Springkilde begyndt at levere, hvad der svarer til 300 familiers årlige forbrug til elnettet, skriver Miljøstyrelsen.

Termisk forgasning af hønsemøg er blevet forsøgt af andre tidligere, men hidtil er det ikke lykkedes til at lave et gødningsprodukt. Det skal der laves om på nu, og GUDP støtter projektet økonomisk.

- Der ligger et stort potentiale i at tænke cirkulær økonomi ind i hønseproduktion. I projektet laves affaldsprodukterne fra produktionen om til et salgbart gødningsprodukt, og samtidig bliver gassen fra processen udnyttet. Det er en spændende idé, som kan give nyttig viden til hele branchen, og derfor støtter vi projektet, siger formanden for GUDP-sekretariatet, Mikael Thinghuus.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Nu starter arbejdet med at udvikle gødningen i pilleform, ligesom der skal eksperimenteres med at målrette gødningsproduktet til forskellige kundegrupper som for eksempel landmænd, haveejere, økologer og andre. Håbet er, at man i løbet af to-tre år kan købe biochar i butikkerne. Samtidig er det en idé, der hellere end gerne må kopieres, og et forretningskoncept skal gøre det nemt for andre ægproducenter at hoppe med på metoden, skriver Miljøstyrelsen.