Abonnementsartikel

Når det er skoleferie, kommer telefonerne på Dyrenes Vagtcentral 1812 på overarbejde, fordi borgere finder syge sæler på kysterne. Denne efterårsferie er ingen undtagelse, og alene i de første tre dage af ferien har 53 borgere ringet til vagtcentralen om sæler. Men sælerne er de fleste tilfælde ikke i nød, de er sandsynligvis bare ved at hvile sig i sandet.

- Man kan næsten mærke på antallet af opkald, at nu har folk fået fri og er taget en tur på stranden. Her ser de en sæl, der ligger midt i det hele, og det er folk ikke vant til og antager i mange tilfælde, at sælen må være i nød, forklarer Camilla Jensen, der er leder af Dyrenes Vagtcentral 1812.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men det er meget sjældent, at sælerne egentlig er i nød, forklarer hun:

- Sæler kan ikke opholde sig i havet hele tiden. De har faktisk behov for hvile på en strand eller sten.

Hvornår er en sæl i nød?

Dyrenes Vagtcentral 1812 har på de første tre dage af efterårsferien modtaget flest opkald fra Ringkøbing Amt og Nordjyllands Amt, hvor størstedelen af borgerne melder om sæler, der ligger alene på stranden eller sæler, der ser syge ud.

- Når folk ringer til os, fordi de ser en sæl ligge alene på stranden eller ser syg ud, så husker vi altid borgeren på, at det er helt normalt for sæler, at hvile sig på stranden. Der er derfor ikke noget usædvanligt ved, at den blot ligger i sandet, siger Camilla Jensen.

Hold afstand

Har sælen derimod tydelige skader eller tegn på sygdom, så er det vigtigt at ringe til Dyrenes Vagtcentral på 1812, der ud fra sælens tilstand kan vejlede om, hvorvidt den er i nød.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er dog altid vigtigt at holde afstand til sæler, da de er vilde dyr, der vil finde det truende, hvis et menneske nærmer sig.