Abonnementsartikel

Det er den 80-årige økolog Svend Erik Hjuler Rasmussen fra Randers, som danskerne har valgt til Årets Økolog. Et initiativ som Netto og Økologisk Landsforening står bag. Mere end 25.000 danskere har stemt på otte økologer gennem de sidste otte uger.

Da Svend Erik Hjuler Rasmussen i en alder af 60 år valgte at købe Korsmedergaard vest for Randers, var det med en ting for øje: At blive økologisk landmand. De sidste 20 år har Svend Erik Hjuler Rasmussen drevet sit økologiske landbrug og gårdbutik, hvor han producerer og sælger fjerkræ og grøntsager.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg er naturligvis glad for titlen som Årets Økolog. Det må betyde, at det jeg gør, gør jeg godt. Jeg har før sagt, at jeg blev økolog, fordi jeg gerne vil rode bod på de 40 år, hvor jeg virkede som konventionel landmand. Det mener jeg stadig. Jeg håber, at jeg kan være med til at øge opmærksomheden på, hvad vi økologer gør for miljøet og dyrevelfærden. Det ville heller ikke gøre noget, hvis andre midaldrende landmænd fik smag for at omlægge til økologi. Det er aldrig for sent, siger en glad Svend Erik Hjuler Rasmussen.

Førende i økologi

Formålet er at hylde de danske økologer, der er med til at gøre Danmark til et af verdens førende lande inden for økologi og bæredygtigt landbrug. Præmien for at blive kåret til Årets Økolog er udover titlen en pengepræmie på 100.000 kr., som kan bruges på landbruget og dets medarbejdere.

- Vi ved, at vores kunder er vilde med dansk økologi. Og det er vi også. Derfor er det ganske nærliggende, at vi hylder de danske økologer som f.eks. Svend Erik Hjuler Rasmussen. Når jeg lytter til Svend Erik, smitter hans iver af på mig. Han er rendyrket passion. Der er ikke mange, som i en alder af 80 år stadig er erhvervsaktive og har en så stålsat ambition og vilje om at ændre deres erhverv til noget bedre, siger Brian Seemann Broe, Landedirektør for Netto.

Danskerne har fundet vinderen

Økologisk Landsforening har været med i udvælgelsesprocessen af økologerne og de endelige nominerede blev udvalgt med henblik på at sikre en spredning af økologiske produkter, alder og køn. Fælles for dem alle er deres passion for økologi og et brændende engagement i deres landbrug.

- Det er skønt, at Netto sætter fokus på økologien og giver danskerne mulighed for at hylde de økologiske landmænd. Økologerne knokler hver dag for at sikre danskerne nogle gode, sunde fødevarer, som er fri for rester af sprøjtegifte. Ligesom de passer godt på vores natur og grundvand og giver dyrene gode forhold med masser af plads og frisk luft. Det er hårdt arbejde, og de fortjener en hyldest. Det gør danskerne også. For de er med til at sikre, at der kommer flere økologiske landmænd og marker i Danmark, når de lægger flere økologiske varer i indkøbsvognen. Sammen flytter danskerne og de økologiske landmænd Danmark i en grønnere retning, siger Per Kølster, Formand for Økologisk Landsforening.