Abonnementsartikel

I trafikken betyder gult lys stop, præcis som rødt lys gør det. Det er nemlig kun tilladt at køre over for gult, hvis det skaber en farlig situation, at man bremser. Desværre er det kun halvdelen af bilisterne, der ved det. Det viser en ny undersøgelse, som Kantar Gallup har lavet for Gjensidige Forsikring.

- Vi ser desværre en del skader på både biler og personer, som skyldes trafikulykker i lyskryds. Derfor er det et problem, at der ikke er bred enighed om, hvordan man skal reagere, når lyset er gult. Det går hurtigt i trafikken, og der er ikke plads til, at vi tolker reglerne på forskellige måder, siger Henrik Sagild, skadedirektør i Gjensidige Forsikring.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Farligt at stoppe for gult

Undersøgelsen viser også, at hver tredje tror, at man aldrig må køre over for gult. Dette kan skabe ligeså farlige situationer, som hvis man kører over for gult, selvom man kan nå at bremse.

- Mange af de skader, vi ser, kommer fra såkaldte indhentningsulykker. Det vil sige situationer, hvor en eller flere trafikanter kører op bagi en forankørende bil, der bremser op. Derfor er det vigtigt, at reglerne bliver overholdt, og alle følger de samme regler, siger Henrik Sagild.

En farlig kørestil

Det kan påvirke trafikken i flere retninger, når bilister kører over for gult, selvom de burde have bremset.

- Det er et problem for alle i trafikken, både bilister, cyklister og fodgængere, når reglerne ikke bliver overholdt, og det kan være udtryk for en egoistisk kørestil, hvis man ikke stopper, når man skal. Det kan nemlig give farlige situationer og gøre det svært for andre trafikanter at komme ud af lyskrydset i tide, hvis eksempelvis modkørende ikke holder tilbage, når de skal, siger Henrik Sagild.

Undersøgelsen er foretaget af Kantar Gallup for Gjensidige Forsikring i oktober 2017 blandt 1166 repræsentativt udvalgte danskere.