Abonnementsartikel

Selvom haverne på denne tid af året hovedsageligt består af sort jord, så blomstrer 4H Fælleshaver alligevel i fuldt flor. En evaluering af projektets første tre år viser nemlig, at der er blevet etableret i alt 33 haver, og at haverne har stor værdi for brugere og frivillige.

- Det overasker positivt, at haverne i så stor grad danner rammen om et fællesskab, der rækker langt ud over haverne, siger Jytte Brokholm, der er projektleder for 4H Fælleshaver støttet af Nordea-fonden og Friluftsrådet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi er som planlagt lykkedes med at bringe folk i byen tættere på naturen, men vi har også bragt folk tættere på hinanden, og det er jeg meget glad for

Børnene gør det selv

I 4H Fælleshaver bliver der dyrket grøntsager, lavet blomsterkranse, afholdt fællesspisning og meget andet.

- Børnene får virkelig brugt deres nysgerrighed og kreativitet, når de skal plante, så og passe haverne, og de lærer at tage ansvar. Og det er jo næsten som trylleri for børnene, når en lille ært bliver til en hel ærteplante, eller en enkelt kartoffel bliver til en posefuld, siger Jytte Brokholm.

I 2017 har cirka 650 børn og 250 voksne været en del af en 4H Fælleshave. Og den store udbredelse glæder formanden for børne- og ungdomsorganisationen 4H.

- Det er en store fornøjelse at se, hvordan 4Hs klubber arbejder sammen med både frivillige og eksterne samarbejdspartnere om at skabe de her fælleshaver i byerne. Den store succes skyldes, at der er rigtig mange mennesker, der har ofret tid og ressourcer på, at børnene kan få en god oplevelse, og det er meget prisværdigt, siger 4Hs formand Henrik Dalum.