Abonnementsartikel

Det klassiske foderbræt kan gøre havens fugle syge, fordi mange fugle på én gang træder rundt i det samme korn og lægger afføring, som kan sprede sygdomme mellem fuglene.

- Foderbrættet er den direkte vej til sygdomsspredning mellem havens fugle, da de alle sammen træder, skider og spiser samme sted. I stedet for foderbrættet bør man enten udskifte det med en foderautomat, hænge fedtkogler op eller lægge æbler ud på græsplænen, siger Michael Carlsen, biolog hos Dyrenes Beskyttelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En foderautomat kan sikre, at der ikke bliver spredt sygdomme mellem havens fugle, fordi fuglene ikke kan træde rundt i kornet. For at komme sygdomssmitten helt til livs er det vigtigt at vælge en foderautomat, hvor fuglene ikke har mulighed for at besørge i kornet.

Frøet afgører fuglen

Der er stor sammenhæng mellem, hvilke frø man fylder i foderautomaten, og hvilke fugle der kommer i haven. Frøene kan nemlig bestemme, om det er spurve eller blåmejser, der vil benytte foderautomaten.

Der er eksempelvis forskel på om, man fylder hampefrø eller solsikkekerner i foderautomaten. Hampefrø tiltrækker fugle som spurve, finker og stillidser, hvorimod solsikkekerner tiltækker blåmejser og musvitter.

Placeringen er vigtig

Det er vigtigt at tænke over placeringen af foderautomaten, da nogle fugle foretrækker at pendle mellem et skjul og foderautomaten, og andre hellere spiser på stedet.

Det er eksempelvis ikke optimalt at hænge en foderautomat fyldt med hampefrø midt i haven. Hampefrø tiltrækker nemlig fugle som spurve, der er meget på vagt over for spurvehøgen, og de foretrækker derfor en foderautomat, der tæt på buskadser og skjulesteder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Mejser flyver derimod gerne til en foderautomat, der er placeret i det åbne, da de alligevel pendler mellem et skjul og foderautomaten. Derfor vil det være mere optimalt at fylde foderautomaten midt i haven med solsikkekerne.