I de senere år er væggelus blevet et voksende problem på særligt kollegier, opholdssteder og andre boliger, hvor der bor mange mennesker sammen, og hvor der sker stor udskiftning af beboerne.
Den mest almindelige måde at få væggelus er, at vi selv bringer dem med hjem fra rejser, hvor vi har overnattet på et inficeret sted. Væggelusene kommer frem om natten for at suge blod, og derefter opsøger de et gemmested, som måske ender med at være vores kuffert. Når vi så kommer hjem, kravler de ud igen og etablerer sig i boligen.
Væggelus kan være svære at slippe af med, og ofte må der behandles flere gange med insektgift, før de er helt bekæmpet. Det betyder, at beboerne udsættes for bekæmpelsesmidlerne i kortere eller længere tid.
Slip af med lus og få biografbilletter
Man ved ikke, hvor meget insektgift beboerne optager i kroppen, og derfor har Miljøstyrelsen nu sat gang i en undersøgelse - men der mangler testpersoner. Derfor søger Aarhus Universitet og Syddansk Universitet, der udfører undersøgelsen, deltagere, der står over for at skulle have behandlet mod væggelus eller kakerlakker.
Hvis man melder sig, får man besøg fire gange af et team, der tager støvprøver og får urinprøver og blodprøver fra en person, der bor i boligen. På den måde kan det følges, hvad der optages i kroppen i ugerne efter behandlingen med insektgift. Det er anonymt at deltage, men det er muligt at få oplyst egne resultater. Deltagelse belønnes med 2 biografbilletter for hvert af de fire besøg.
Mulige deltagere kan kontakte konsulent Ole Kilpinen på ok@cimexconsult.dk.
Projektet ventes afsluttet i løbet af 2018.