Abonnementsartikel

I alt er der tale om tre reelle nyheder fra Kärcher hvoraf de to, som hedder MIC 35 og MIC 42, bedst kan betegnes som tvillinger, da det egentlig kun er motorstørrelsen, der adskiller de to redskabsbærere. Sidste skud i nyhedstrioen fra Kärcher er MC 80, som er en helt ny, specialudviklet og professionel feje- og sugemaskine i 2,5 tons klassen. Fælles for de tre er, at de er helt nyudviklede og alle har motorer, der lever op til de strenge emisionskrav, der indeholdt i Stage V normen.

Vedligeholdelsesfri

Kärcher benytter de annerkendte Yanmar motorer, som alle har et indsprøjtningssystem af commonrailtypen. For at kunne overholde Stage V normerne for udledning, er samtlige motorer forsynede med et partikelfilter i udstødningssystemet. Det er principielt vedligeholdelsesfrit, da det regenerer sig selv, når sodmængden i partikelfiltret overstiger et forudbestemt niveau.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Regenereringen foregår i praksis ved, at en sensor modtager besked om, at filtret trænger til rensning. I næste trin i regenereringsprocessen sprøjtes der diesel direkte ind i filtret, og derved hæves temperaturen så markant, at de fastbrændte urenheder og andet brændes af, så filtret igen kan fungere optimalt.

Brugervenlighed og komfort

Redskabsbærerne MIC 35 og MIC 42 er udviklede til brug året rundt, og salgschef Flemming Christensen påpeger, at maskinerne er så nye, at det foreløbigt kun er MIC 42 der er på markedet nu, og vi først skal forvente at se MIC 35 på markedet næste år.

- MIC 42 fylder et hul i programmet, og ved konstruktionen af den og tvillingemodellen MIC 35, er der lagt vægt på komfort og brugervenlighed. Det er blandt andet sket ved at der nu er tophængte pedaler, som slet ikke belaster som et konventionelt pedalarrangement, siger Flemming Christensen.

Omvendte børster

MC 80 er konstrueret ud fra et ønske om at maskinen skal være let at betjene og servicere. Udvendigt er der også radikale ændringer, da børsterne er ophængt helt anderledes end det, vi er vant til at se.

- For i stedet for at børsterne skubbes henover asfalten, er børsterne trukne her. Det er sket ved, at børstearmen vender bagud i stedet for af vende fremad. Den konfiguration betyder flere ting. Børsterne kan derved komme tættere på sugemundstykket. Rammen beskytter børsterne langt bedre ved kontakt. Overlappet bliver bedre og endelig er der ingen helligdage, når der er drej og sving på fejeruten. Maskinen har separat kontrol af de to børster, som kan feje i bredder fra 550 mm til og med 1630 millimeter. Børsterne kan også betjenes på en måde, så den ene børste kan være nede og den anden oppe, når der er tale om niveauforskelle ved eksempelvis kantsten, fortæller Flemming Christensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Sparer på vandet

Vandet er i et slags genbrugssystem, hvor så godt som al vandet genbruges efter det er blevt filtreret. Den er forsynet med en affaldebeholder med en kapacitet på 800 liter. MC80 er også blevet forsynet med en ny kabine, hvor der lagt vægt på enkel og logisk betjening af alle maskinens funktioner. Betjeningsarmen sidder som en forlængelse af armlænet, og den er indrettet sådan, at den følger sædets bevægelser.