Abonnementsartikel

I de kommende uger kan du blive vidne til et spektakulært syn tre forskellige steder i landet. Her vil en helikopter flyve rundt med en stor ramme, som hænger og dingler i lav højde over jorden. Det er Miljøstyrelsen, der har hyret helikopteren, og selvom det forgår fra luften, er målet at kortlægge grundvand dybt nede i jorden.

Rammen under helikopteren kan "kigge" ned i jorden og se, hvordan undergrunden er bygget op geologisk, og hvor godt grundvandet er beskyttet. Den måler jordens elektriske modstandsforhold ned til en dybde af cirka 200 meter. Resultatet af målingerne kan kommunerne bruge til at sætte ind de rigtige steder for at beskytte grundvandet - alt sammen for at sikre godt drikkevand for fremtiden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Teknologien skal udvikles

Det er 14 år siden, at Miljøstyrelsen første gang hyrede firmaet SkyTEM til at lave grundvandsundersøgelser fra luften. I år har Miljøstyrelsen gennem Miljøteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram (MUDP) tildelt virksomheden 2,1 mio. kroner til at gøre teknologien endnu bedre.

- Det er en unik teknologi, som vi bruger her. Hvis vi kan videreudvikle den og gøre den mere effektiv og billigere at bruge, vil den have et stort eksportpotentiale. Samtidig vil vi gerne gøre signalet i stand til at trænge dybere ned i jorden, så vi kan kortlægge endnu flere grundvandsressourcer, siger Flemming Effersø, Administrerende Direktør i SkyTEM, som også fik støtte fra MUDP i 2014.

Der kigges i år efter grundvand i tre områder. Det drejer sig om et område ved Holbæk, Stoholm mellem Skive og Viborg og Thyregod ved Give. I disse områder kan man opleve helikopteren, som flyver i kun 50 meters højde. Det larmer lidt, men piloten viser hensyn, blandt andet ved at flyve uden om bygninger og stalde.