Abonnementsartikel

Vinteren og dens kolde og våde vejr er ekstra hård ved boligen med risiko for fugtskader og dårligt indeklima. Men meget kan undgås, hvis boligen er ordentligt forberedt.

- Forebyggelse og vedligehold er en husejers bedste kort på hånden, når det gælder om at passe godt på ejendommen, og der er desuden mange penge at spare, hvis boligen er rustet til at modstå vintermånederne. Derved slipper du forhåbentlig for fugtskader, der ofte er dyre at udbedre, mens varmeregningen kan reduceres, forklarer adm. direktør for Cembrit Mogens Fisker.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Cembrit har udarbejdet 10 af de vigtigste områder, du med fordel kan tjekke, inden vinteren for alvor tager fat.

1 Er vinduerne i god stand?

Se efter, at fuger er intakte. Tjek om overfladebehandlingen er i god stand, hvis du har trævinduer. Utætheder ved lister kan både give trækgener, fugtskader og i værste tilfælde råd, så disse bør repareres inden vinteren. Er ruderne punkterede, ophober der sig fugt, mens isoleringsevnen svækkes med et varmetab til følge. Tjek også om hængsler og greb trænger til smøring.

2. Er dørene fastspændt?

Døre tjekkes efter samme principper som vinduerne. Her skal du dog også huske dørtrinet, der slides mere end den øvrige karm. Tjek ligeledes her om hængselskruerne har brug for at blive spændt efter. Du kan med fordel også undersøge, om låsen nu også fungerer optimalt, når nu du er i gang.

3. Er tagrenderne utætte?

Tagrenderne skal gerne inspiceres et par gange årligt, da utætte tagrender er en kendt synder i forbindelse med fugtskader på boligen. Har du skjulte tagrender, skal du være ekstra opmærksom, da utætheder her kan forårsage omfattende fugtskader på din tagkonstruktion.

Nu hvor efteråret snart går på hæld, er det desuden et ideelt tidspunkt at rense dine tagrender, da alt løvfaldet gerne skal fjernes, inden sneen kommer. Husk også at undersøge selve afløbet for utætheder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

4. Holder taget vind og vejr ude?

Se efter, om tagplader og tagsten ligger lige, og om de er ubeskadigede. Et fladt tag med stående vand har større risiko for fugtskader, så tjek, at taget ikke buler nedad, og at nedbør har fri passage til afløb. Undersøg desuden tagbeklædningen indefra for utætheder ("forkerte" lysindfald), og hvis det sner, så husk at tjekke loftet igen for fygesne. Undersøg også ventilationshætter, der ofte er lavet af plastik ? de kan knække, hvis de eksempelvis rammes af bold på taget.

5. Er træværket beskyttet?

Træbeklædte bygningsdele, typisk gavl, udestue, kvist eller carport, kan ikke holde særligt mange år uden korrekt beskyttelse i form af for eksempel træbeskyttelse eller maling. Ubehandlet træværk kan ofte lede til fugtskader og angreb af skimmel og råd. Se efter fugtskader, revner og andre beskadigelser samt om træbeskyttelse og maling er i god stand. Er du træt af vedligeholdelsesopgaver, kan du overveje at udskifte evt. træbeklædning med en beklædning i et vedligeholdelsesfrit materiale.

6. Har du husket skorstensfejeren?

Har du husket det årlige skorstenstjek? Skorstenen er blandt boligens mest udsatte dele, og den skal derfor en gang om året renses og efterses af en autoriseret skorstensfejer. Du skal desuden selv holde øje med skorstenens udvendige side jævnligt, men husk at tage de nødvendige sikkerhedshensyn, især hvis tagmaterialet eksempelvis er glat, eller hvis taget er stejlt. Tjek også gerne om tagtrinene sidder godt fast, så skorstensfejeren ikke falder ned.

Med årene kan taggennembrydninger blive utætte, så derfor er det en god idé at undersøge, om inddækninger omkring skorstenen, kviste og tagvinduer slutter tæt og er fri for blade, så nedbør kan passere frit til tagrenden.

7. Er facaden i god stand?

Fugt i konstruktionen medvirker ofte til skimmelvækst på tapet eller bag skabe og så videre, og du bør derfor sikre dig, at ydermuren er i god stand og lukker tæt. Hold øje med revner, skader, mos- og algevækst eller andre fugtskjolder på murværket, og tjek at fuger, især ved sålbænke og mursten, er faste og i god stand. Pudsede facader skal tjekkes for løst puds, forekommer typisk under vinduer. Bank let på muren med hånden. Lyder det hult, kan det være tegn på løst puds. Facader med let beklædning såsom facadeplader skal tjekkes omkring døre og vinduer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

8. Holder kælderen tør?

En kælder er særligt udsat for fugtskader, fordi den påvirkes af fugt både ude- og indefra. Tjek den udvendige væg for revner og skader, og se efter, at overfladevand ledes fornuftigt væk fra muren. Rengør ventilationsriste, og hvis du har dykpumpe i kælderen, så tjek, om den fungerer optimalt.

9. Hvilket tømiddel bruger du?

Hver vinter bruger vi i Danmark massevis af salt som tømiddel til is og sne, men salt ødelægger beton og fliser. Tjek derfor, at belægningen sidder fast, og at den ikke slår revner. Er der mos eller algevækst på fliserne, bør det fjernes, da overfladen bliver særdeles glat. Hold desuden afløbsriste fri for blade, så evt. smeltevand kan ledes væk.

10. Er dit hjem forsikret?

Uheldet kan være ude, også selvom du har forberedt din bolig nøje til vinteren, og derfor er det en god idé at have helt styr på forsikringerne. Tag dig tiden til at kigge på parametre som:

Hvor godt er jeg dækket?

Hvor høj er min selvrisiko?

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hvilke øvrige muligheder er der på markedet?