Abonnementsartikel

Hvert år rammes flere tusinde danskere af sygdomme som stress og depression, og i 2020 forventer WHO, at depression bliver den andenstørste årsag til dødelighed næstefter hjertekarsygdomme. Derfor tænker danskerne også i højere grad i løsninger, der forebygger psykiske sygdomme som disse, og her er lys og godt indeklima et af svarene. Det skriver vinduesproducenten Outline i en pressemeddelelse.

Vintermånederne er skudt i gang, og dagene bliver kortere og kortere, og selvom det for manges vedkommende betyder hjemlig hygge med film, brætspil og varm kakao, så rammes utroligt mange danskere også af stress og depression på denne tid af året.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Mangel på D-vitaminer

Blandt synderne er de manglende D-vitaminer fra solen og de mere end ti mørke timer i døgnet. Det viser en stor rapport, som vindueskoncernen Inwido har udarbejdet i samarbejde med brandet Outline Vinduer. En af måderne, hvorpå danskerne kan forebygge denne udvikling, er ved at indrette boligen mere lyst og rumligt. Sådan lyder det fra blandt andre vinduesproducenten Outline, som hvert år rådgiver flere tusinde boligejere i, hvordan de kan få lyset frem i boligen.

- Vores hjem har stor indflydelse på vores velbefindende, da det foruden arbejdspladsen er her, vi opholder os mest. Derfor er det også vigtigt, at man eksempelvis ikke har små vinduer, der gør boligen mørk, eller oplever meget støj fra gaden, som forhindrer en god nattesøvn. Det kan nemlig bidrage negativt til helbredet, lyder det fra Outline Vinduers salgschef, Claus Petersen Koch.

Fokus på godt indeklima

Rapporten, der indeholder en undersøgelse blandt 3.000 boligejere, viser, at hele 52 procent af danskerne efterspørger mere lys i hjemmet om vinteren for at undgå, at humøret daler. Det gælder især kvinderne, hvor 57 procent mener, at boligindretningen har indflydelse på humøret, mens det samme gør sig gældende for 47 procent af mændene.

- Godt indeklima er et område, som vi oplever, at boligejerne i stigende grad har fokus på. Efterspørgslen på lyse og åbne rum er stor, og vi sælger rigtig mange større vinduespartier, der skal åbne op og invitere lyset indenfor. På den måde får man nemlig det optimale ud af de lyse timer - også når man opholder sig i boligen.

Foruden de større vinduespartier hitter Outlines foldedøre også i stigende grad, da de kan nedbryde skellet mellem inde og ude. Samtidig oplever Claus Petersen Koch, at hjemmets mørke farver generelt bliver skiftet ud med lysere, mens der vælges løsninger, som gør hjemmet mere rummeligt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Med diverse boligindretningstiltag kan man således selv gøre noget for at forebygge psykiske sygdomme og få det bedste ud af vinteren - også selvom man savner de varme sommermåneder, slutter han.