Abonnementsartikel

Vinteren er over os, og rundt omkring forsvinder græsset på markerne, og det, der ikke forsvinder, bliver trådt ned og begravet i mudder. Løsningen for mange er øget brug af hø og wrap, og der er selvfølgelig forskellige måder at fodre på.

Nogle hesteejere vælger at kaste høet på jorden og lade hesten spiser derfra - enten det nu er på marken eller i boksen. Andre vælger høposer, og endelig er der nogle, som bruger en slow feeder. (En slow feeder et "hø-boks eller kasse" med et gitter, som hesten spiser høet igennem.)

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fordele og ulemper

Som altid er der fordele og ulemper ved forskellig former for fodringsmetoder. Ved fodring fra jorden er forbruget typisk større, fordi der går meget til spilde, når hesten slæber det rundt, ligesom det hurtigt bliver snavset til.

Brug af høposer har den indlysende fordel, at man holder høet væk fra jorden, til gengæld er der mange der mener, at det ikke er sundt for hesten at spise på den måde, hvis høet hænger for højt.

Slow feederen er dyr, hvis man vil købe en fra ny, men det er dog muligt at bygge en selv, hvis man har hænderne skruet godt på.

Fransk forskning

De forskellige metoder er nu blevet undersøgt af franske forskere. Her fokuserede man på de tre forskellige fodringsmetoder: Fodring fra jorden, i høposer og i en slow feeder. Alle tre metoder blev afprøvet i bokse i forløb på tre uger.

Høet blev lagt på jorden, høposen hængt på væggen, og slow feederen blev anbragt i et hjørne af boksen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I alt deltog 38 heste i forsøget, og de deltog alle i de tre forskellige tests - tre uger af gangen.

I løbet af testperioden blev hestene nøje overvåget, hø-forbruget blev målt i både mængde og tidsforbrug, ligesom hestens humør og opførsel blev studeret.

Konklusion

Konklusionen på det franske forsøg viser følgende:

Ved brug af både høposer og slow feeder var resultatet, at hestene i forhold til fodring fra jorden brugte meget længere tid på at spise, hvilket ifølge forskerne er en god ting, da det reducerer "kedsomhed" i boksen. Til gengæld viste det sig, at de blev tydeligt mere frustreret ved brug af hø-poser end ved brug af slow feeder. Brugen af slow feeder gjorde endvidere hestene mere venlige overfor mennesker. Samtidigt udviste hestene mindre uhensigtsmæssig adfærd i stalden.

Forskernes opfattelse er derfor, at hø-poser og især fodring med slow feeder er de bedste metoder, og af de to, er slow feederen klart at foretrække.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Se forskernes egen konklusion på undersøgelsen her.