Abonnementsartikel

For at sparke gang i markedet for varmepumper på abonnement i virksomheder bliver der nu givet 11 millioner kr. til en ny ordning på området. Det er sund fornuft på virksomhedernes bundlinje og i klimaregnskabet.

Tre installatører har nu fået tilsagn om tilskud til at udrulle varmepumper til cirka 375 virksomheder. Som en del af den grønne klimapulje uddeles der nemlig 11 millioner kr. til at fremme den grønne omstilling gennem varmepumper. Målgruppen for ordningen er udlejningsejendomme og erhvervsvirksomheder, der bruger varme til proces og bygningsopvarmning. Det kan fx være grisestalde, fabrikker og værksteder med lokaler, der kræver opvarmning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har lige kørt en kampagne med varmepumper på abonnement i private husstande, og nu gentager vi successen i virksomheder. Tre installatører er valgt, og jeg håber, at denne nye ordning kan få rigtig mange danske virksomheder til at genoverveje deres primære varmekilde - i mange tilfælde kunne den lige så godt være mere grøn og klimavenlig, siger Lars Chr. Lilleholt.

Sund fornuft

Varmepumper luner i klimaregnskabet, og de har flere fordele. For det første betyder de, at en bygning skal tilføres mindre energi udefra, fordi varmepumpen bruger cirka tre - fire gange mindre energi i form af el til at lave varmen end tilsvarende oliefyr og gammeldags el-panel gør. Og i takt med, at elforsyningen i stigende grad baseres på vindmøller og andre former for vedvarende energi, betyder varmepumpen også, at olie erstattes med grøn, vedvarende energi.

- Et vigtigt skridt i Danmarks grønne omstilling er, at vi sender kul og olie på pension og udnytter al den grønne strøm, vi producerer. For nylig nedsatte vi elvarmeafgiften, og nu viser vi virksomhederne, at varmepumper er sund fornuft på bundlinjen, der samtidig luner i klimaregnskabet. Og derfor håber jeg også, at ordningen kan være med til at sparke gang i markedet for varmepumper på abonnement i virksomheder, så de får flere tilbud at vælge imellem, når de vil udskifte deres oliefyr med en klimavenlig varmepumpe, siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt.

Der bliver kun givet tilskud i en begrænset periode, så leverandørerne kan opbygge en portefølje af anlæg og få erfaring og viden med konceptet, så det kan videreføres på længere sigt uden tilskud.