Abonnementsartikel

For mange haveejere er havesæsonen slut for i år, men hvis du trænger til lidt frisk luft og havefitness i den kolde tid, er der mange ting, som du sagtens kan lave i haven om vinteren.

- De senere år har vi haft nogle ret milde vintre, og så er der ingen grund til at lukke haven helt ned for vinteren. Vinteren er for eksempel et godt tidspunkt at plante en ny hæk eller forny haven med nye træer eller buske. Så længe jorden ikke er frossen, kan man sagtens plante, blot man vælger en dag, hvor jorden ikke er alt for våd eller stivfrossen, siger Rie Birk Lauridsen fra Haveselskabet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Stress af i haven

Haven er et godt sted at geare ned, hvis julestressen har taget pusten fra én. Tag en tyk sweater på, lave dig en varm drik og gå ud og nyde stilheden i dit drivhus - hvis du er den heldige ejer af sådan et. Tag beskæresaksen med, for det er lige nu, vinen skal beskæres.

- En tommelfingerregel siger, at vinen skal formes og beskæres inden nytår, og det er der en god grund til. Vinen bløder nemlig meget plantesaft, hvis du venter med at beskære den til senere på vinteren eller i foråret, og det vil svække planten, hvis den beskæres der, siger Rie Birk Lauridsen.

Dæk de sarte med juletræet

Efter jul kan du klippe grenene af dit juletræ og bruge dem og andet pyntegrønt til at dække sarte planter i haven, som roser, mamelukærmer og andre frostfølsomme planter og nyplantede stauder. Grenene beskytter både mod kulde og den skrappe og udtørrende vintersol.

- Det er normalt bedst at vente til januar med at dække planterne - med mindre der er udsigt til hård frost allerede i december, hvilket er usædvanligt. Hvis du dækker for tidligt, kan planterne få det for vådt og varmt under dækket, hvilket kan give problemer med svampesygdomme og råd. Så vent med at dække til temperaturen kommer ned omkring fem frostgrader, lyder rådet fra Haveselskabets ekspert.

Tag forskud på foråret

Op til jul er der mange som pynter haven med lyskæder og små stedsegrønne træer og buske. Men hvem siger, at det kun er til jul, haven skal være smukt pyntet. Mens du går og glæder os til næste års havesæson, kan du allerede i det tidlige forår tage forskud på haveglæderne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- De små stedsegrønne "juletræer" kan hurtigt forvandles til en forårsdekoration, hvis de kombineres med nogle af de tidlige forårsblomster som vintergækker, juleroser og hornvioler, som ikke lader sig kue af frostvejr, siger Louise Møller fra Haveselskabet, som opfordre3r til også at tænke på havens fugle.

- Du kan eksempelvis lave en blanding af fedt, frø og anden fuglevenligt foder og putte det i en dekorativ beholder som en gammel tekop. Eller du kan smøre blandingen på store kogler, som du hænger op til havens småfugle. Og husk også at sætte fuglekasser op senest i februar, så de er klar, når der i foråret opstå akut boligmangel blandt havens ynglende småfugle, foreslår hun.

Frem med sav og saks

Når vi kommer ind i januar, er der mange af havens buske og træer, som fint tåler at blive beskåret.

- Mange robuste havebuske og småtræer som hyld, hassel, syren og frugtbuske kan du udtynde i januar og februar, hvor det er nemt at se buskens form. Blot skal du holde dig fra at beskære frostfølsomme buske som sommerfuglebusk, hortensia og roser. De skal først beskæres midt i april, når den værste nattefrost er slut, siger hun.

Du skal også holde fingrene fra de såkaldte blødere - det er træer og buske, der taber meget plantesaft, hvis de beskæres på et forkert tidspunkt. Til den gruppe hører blandt andet kirsebær, blomme, birk, valnød og ahorn. Dem skal du vente med at beskære til sommer, lyder rådet fra haveeksperten.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Så chili og artiskok i februar

Februar er den mest stille måned i haven, men heldigvis kan du så småt starte op på den nye havesæson inden døre ved at så frø og forspire chili og artiskokker, som skal have lang tid til at udvikle sig fra frø.

Og fra midt i marts kan du forspire alle de andre grøntsager og sommerblomster, der skal have et forspring indenfor - og så er den nye havesæson allerede i fuld gang.