Abonnementsartikel

Mange fristes af de tilbud, der er på LED pærer.

Det kunne være ønsket om at få ekstra godt lys på gravemaskinen, læsseren, kassevognen, lastbilen eller traktoren, så det med se og arbejde i den mørke tid, bliver lettere. Og umiddelbart ser både H4 og H7 LED pærerne ud til at give et godt lys. Men der er bare nogle hager ved det. Dels er pærerne ikke godkendte efter de regler og love, der er for pærer, og dels lyser de mildt sagt elendigt. Det afslører en test foretaget på Phillips Lumileds testcenter i byen Aachen i Tyskland.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ikke godkendt

Jeg kan kun advare om at købe disse LED piratpærer.

Testchef Lukas Kuepper

I kraft af der endnu ikke er godkendte LED pærer til hverken H4 eller H7 standarden, er de LED pærer såkaldte piratpærer. Alligevel han man i flere år kunnet købe disse LED pærer. Men ifølge gældende lovgivning er eksempelvis et H4 lygtehus kun godkendt til én type pære, og det er en H4 pære.

- Alligevel har mange købt disse LED pærer, og de sælges de i forholdsvis store tal i både detailhandlen og i grossistleddet. For pærerne må godt sælges, men må ikke bruges på gade og vej. At pærerne heller ikke er godkendt, har tilsyneladende ikke betydet noget. Ej heller det faktum, at de lyser elendigt, betyder noget, konstaterer testcenterleder Lukas Kuepper tørt.

Selve LED delen bliver ikke varm, men til gengæld udvikles der megen varme bagtil. Derfor er bagenden af pæren ofte forsynet med en eller anden form for køling. Her er der stor forskel på afkølingsformerne. Nogle har et flettet trådnet, andre en elektrisk blæser, mens andre har lameller. Pærerne bliver derfor tunge bagtil. I et af tilfældene var én af pærerne så gumpetung, at clipsene i lygten ikke kunne holde pæren fast, og derfor kunne den ikke testes.

Falder igennem

Lukas Kuepper forklarer, at FOM eller Figure of Merit, er et mål for hvor effektivt pæren lyser samlet set. FOM lovkravet er mindst 57 lux , og er den lysmængde, der minimalt skal være 50-75 meter foran køretøjet. Men testens absolut bedste LED pære kun opnåede 40 lux i testen. Testens absolut ringeste LED pære opnåede en FOM score på blot 1 lux, mens andre endte på bare 2 og 3 lux. Til sammenligning giver de bedste halogen lyskilder 150 lux i FOM.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg kan kun advare om at købe disse LED pærer. For ikke nok med at de lyser elendigt, er lysspredningen og fordelingen af det lys, der trods alt kommer, mildt sagt jammerligt, understreger Lukas Kuepper.