Abonnementsartikel

Om vinteren går mange heste i mindre folde og bliver redet mindre på grund af dårligt føre og dårligt vejr. Når vejret er allerværst, giver mange hesteejere også deres hest en vinterferie.

- Der er ikke noget forkert i at give sin hest vinterferie, man skal bare huske, at der skal være balance mellem foder og motion. En hest, der er vant til at arbejde, og som pludselig ikke får motion, kan meget let blive overgearet og komme til skade i en mindre indhegning, blive ramt af forstoppelseskolik eller måske endda forfangenhed, siger Karl-Henrik Heimdahl, dyrlæge hos Agria Dyreforsikring.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Frisk vand er vigtigt

Adgang til friskt vand døgnet rundt er også vigtigt for at undgå kolik, ligesom en foderplan, der hovedsageligt består af grovfoder, er gavnligt. Hestens mave har bedre af grovfoder, og det hjælper samtidig hesten med at holde varmen, når det er koldt. Hvis hesten står i en sandpaddock eller på meget sandet jord, kan grovfoder også nedsætte risikoen for sandkolik.

- Sandkolik kan forebygges og behandles med loppefrø, men i værste fald kræver det en kolikoperation. Nogle gange kan hesten have fået så meget som 15-20 kilo sand i sig, og hvis man så forsøger at operere, kan tarmen springe, forklarer Karl-Henrik Heimdahl.

Undgå forvridninger

Glatte veje indebærer en risiko for, at hesten glider og får et mere eller mindre kompliceret knoglebrud. Sørg for at lægge grus på glatte områder i folden og på gårdspladsen foran stalden. Heste med sko kan få bedre fodfæste med små flade mordax (Mordax er små metalstykker, der skrues fast på undersiden af hestens sko for at øge grebet i underlaget). Om heste med sko, der går sammen med andre heste, bør have mordax på alle fire hove eller ej, er et hyppigt stridsspørgsmål i opstaldnings-stalde. På den ene side øges risikoen for knoglebrud med baghove uden mordax, på den anden side giver spark med en hov med mordax ofte større skader på andre heste end spark med en hov uden mordax. Løsningen kan være at lade heste, der går sammen med andre, være uden sko på baghovene. Så har de både godt fodfæste og risikoen for skader ved spark nedbringes.

- Mordax er den bedste metode til at holde en hest med sko på benene, men der er samtidig en risiko for, at hesten kan komme til at træde sig selv for eksempel i koderne, og mordax kan lave grimme sår. Studér hestens bevægelsesmønster og giv hesten den beskyttelse, den har brug for, for at undgå at den træder på sig selv med mordax på, siger Karl-Henrik Heimdahl.

Ifølge dyrlægen er det også en gode ide at gøre det til en vane altid at skrue mordax ud ved transport samt skifte slidte mordax ud i tide. De fleste heste slider mordax ujævnt på samme hov, og det kan give skævheder, som belaster hoven. Hvis hesten er skoet, kan der samle sig store sneklumper under hovene, især når det er tøvejr, med risiko for slemme forvridninger. Der findes et hav af udmærkede snesåler på markedet, som kan minimere problemet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Forfangenhed - ikke bare en sommersygdom

Før i tiden forbandt man mest forfangenhed med ponyer på sommergræs. Men efterhånden kan man opleve forfangenhed hele året og hos heste af alle racer. Og selv om man ifølge Karl-Henrik Heimdahl faktisk ikke kender grunden til det, så er der en sammenhæng mellem for meget eller for næringsrig mad i kombination med for lidt motion. Overvægtige heste har større risiko for at udvikle forfangenhed, men mange heste med en gennemsnitlig vægt rammes også.

- Sørg for at motionere hesten, og husk at nedsætte mængden af kraftfoder i hvileperioder, siger Karl-Henrik Heimdahl.