Abonnementsartikel

Det kræver mange kræfter at fjerne en stor træstub. Specielt hvis det handler om træer med en diameter fra 50 og helt op til 80 centimeter i diameter. Men ikke nok med det, for det ender også med, at der bagefter skal fjernes en masse spåner og splinter fra det sted, hvor træet engang stod.

Men på Agritechnica messen i Hannover viste det hollandske firma, Bijl GroenTechniek BV, træstubfjerneren R-top frem. Her kan der klares stammer med en diameter helt op til 80 centimeter, og samtidig samles spånerne og flis sammen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

To-i-en

I alt er der tre træstubfjernere med beholdere. Den mindste klarer træer på op til en halv meter i diameter. Den mellemste er møntet på træstubbe på op til 60 centimeter i diameter. Det største i trioen er god for træstubbe, som har en maksimal diameter på 80 centimeter.

Fælles for dem alle tre er, at de også er forsynet med opsamling. Det er i form af en slags stor cylindrisk beholder, som omkranser selve boret. Heri ender den opborede træstub i form af flis og spåner, som bagefter kan anvendes.

Rodbehandling

Beholderne til den med 50 centimeter stubbe har en kapacitet på 175 liter. Den til stubbe på 60 centimeter kan indeholde 255 liter flis, og den store til stammer på op til 80 centimeter, kan indeholde op til 450 liter træflis.

Borene opererer alle med et lavt omdrejningstal, og det betyder længere standtid for skærene, samtidig med, at det bliver lettere at styre boret.

Ønsker dansk agent

Salgschef Hanny Bullens fra Bijl Groen Techniek BV i Holland fortæller, at man ikke har en dansk importør af R-top stubfjernerne, men at man er interesseret i at få en dansk forbindelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det gælder hele programmet i R-topserien inklusive de andre stubfræsere og træklipperne til træer og grene på op til 50 centimeter i diameter.