Abonnementsartikel

Nu bliver det muligt at gå på jagt efter kronvildt i brunsttiden, når man bruger jagtmåder, der forstyrrer dyrene mindst muligt.

Derfor forbydes såkaldt tryk- og drivjagt på krondyr fra 1. september til 15. oktober. I denne periode må jægerne til gengæld liste rundt i skoven på egen hånd og jage kronvildt, eller vente på kronvildtet i fx et skydetårn.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der indføres samtidig forbud mod tryk- og drivjagt i februar af hensyn til drægtigt kronvildt.

Det fremgår af Miljøstyrelsens nye bekendtgørelse om udsætning af vildt, jagtmåder og jagtredskaber. Tryk- og drivjagt indebærer normalt, at hunde eller mennesker går gennem dyrenes skjulesteder i tæt krat og skov. Hermed skubbes dyrrene ud i retning af posterede jægere.

Skånsom jagt

- De nye regler indfører skånsom jagt, når dyrene har mest brug for ro. Det gælder i brunsten og i den sene vinter, hvor hinderne er langt inde i deres drægtighedsperiode og skal have fred til at udvikle fostret, samtidig med at føden er knap, siger kontorchef Mikkel Friberg, Miljøstyrelsen.

Som noget nyt indfører de nye regler et forbud mod fodring af kronvildt med kraftfoder eller valset korn, fordi disse fodertyper kan give problemer for kronvildtets fordøjelsessystem.

Nyt er det også, at der kun må udlægges foder til kronvildt længere end 130 meter fra skydestiger- og skydetårne blandt andet for at mindske fodring af kronvildt på små arealer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der må udsættes flere fasaner

Bekendtgørelsen indeholder også nye regler for udsætning af fasaner, agerhøns og gråænder. Der må fremover udsættes flere fasaner, hvis man til gengæld laver flere varige naturforbedringer.

Reglerne om forbud mod tryk- og drivjagt på kronvildt og reglerne om fodring af kronvildt træder i kraft den 1. juli 2018, mens reglerne om udsætning træder i kraft den 1. januar 2018.