Abonnementsartikel

Der er ingen tvivl om, at den grønne sektor er inde i en rivende udvikling. Dette gælder især anlægsgartnerier, som der efterhånden er flere tusinde af i Danmark. Og når det regner på præsten, så dypper det som bekendt ofte på degnen. En af dem, der kan glæde sig over den positive udvikling, er Anders Gundtoft, indehaver af firmaet Skovmek i Fredericia.

- Det går fremad, og der er tale om en rigtig god udvikling. Der er kommet utroligt mange anlægsgartnere til de sidste ti år, siger Anders Gundtoft

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han begrunder blandt andet den store fremgang med, at kommunerne i større omfang vedligeholder grønne arealer, ligesom der bliver flere og flere firmaer, der etablerer grønne arealer.

- Og selv hr. og fru Jensen får hjælp til det grønne område. Det griber om sig, og det skal de bruge maskiner til, siger han med et tilfreds smil.

Niche-succes

Anders Gundtoft har siden 2008 drevet handel med skovmaskiner, og i 2011 etablerede han virksomheden Skovmek, som dækker hele Danmark fra sin centrale beliggenhed ved Fredericia. Her er det mærker som Lasco, Rabaud, Rayco og ikke mindst finske Micanil, der fylder op i varelageret. Micanil producerer blandt andet en serie fældetænger, der stille og roligt har udviklet sig til en niche-succes på det danske marked.

- Micanils fældetænger kan blandt andet monteres på en lastbilskran, og så har man en maskine, der hurtigt og effektiv kan fælde træer i byerne. Det er der en del af vores kunder blandt anlægsgartnere og vognmænd, der har fundet ud af, og så har de hurtigt skaffet sig en fuldtidsbeskæftigelse hos især kommunerne på det område, siger Anders Gundtoft.

- Det er lidt en niche, der er kommet de senere år. Det er ikke fordi, man fælder flere træer i byerne end førhen, men dengang skulle man kravle op og tage dem én gren ad gangen og fire dem ned. Nu kan du med en fældetang holde om træet, save stammen over og fire den ned - alt sammen i én arbejdsgang. Det er hurtigere, mere sikkert, og det sviner ikke.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Populær Rayco-stubfræser

Fældetænger fra Micanil og og keglekløvere fra Lasco var fra starten en fast del af Skovmeks sortiment, men sidste år overtog Anders Gundtoft forhandlingen af de amerikanske Rayco-stubfræsere, og det har givet endnu mere gang i salget. Især den nyeste model Rayco RM27 er blevet populær blandt anlægsgartnere.

- Der er tale om en multimaskine, der kan køre som stubfræser, jordfræser, med skovl, dozerblad, kost og højgræsklipper. Det vil sige, at en anlægsgartner kan bruge den til alle slags opgaver. Og så er den på bælter, så den kan komme frem overalt siger Anders Gundtoft.

Rayco-maskinerne blev tidligere solgt i stor stil af firmaet Interforest, så udover salg af maskinerne, er der også godt gang i salget af reservedele til den populære maskine. Men det er ikke hvad som helst, Anders Gundtoft går efter, når han kigger på fornyelser til firmaet.

- Det må ikke være noget bras. Det skal være kvalitet, gode produkter, der kan holde til at blive brugt. Ellers ryger det ud igen, fastslår han.