Abonnementsartikel

Beskæring af buske og træer med håndsaks kan være en belastning for hænder og arme. Men Garten Primus har to opskrifter på et mindre kraftforbrug.

Rent konkret har man mindsket den med 30 procent i forhold til konventionelle sakse. Navnet på de kraftbesparende sakse er henholdsvis Garten Power rullesaks og Garten Power kliksaks. Både Garten Power rullesaksen og saksen med kliksystem arbejder med kraft gange arm systemet, men på hver sin måde, og det giver i begge tilfælde et reduceret kraftforbrug.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Rullesaksens hemmelighed

Hemmeligheden bag det mindre kraftforbrug i rullesaksen er netop den såkaldte rulleudveksling. Den består i al sin enkelhed af et hjul der er fæstnet på den underste saksehalvdel. Hjulet kan drejes og påvirkes af en arm, der er fastgjort på øverste saksehalvdel. Når saksen presses sammen, vil armens påvirkning af hjulet give en udveksling. Og denne udveksling betyder, at der ikke skal anvendes nær så mange kræfter i forhold til en konventionel saks.

Kliksaksen har et kliksystem med en skralde og en spærrepal, og den betyder, at man for hvert klip altid har størst moment, og netop denne funktion giver kraftbesparelsen. Samtidig er saksen beregnet til at kunne klippe grene med en diameter op til 30 millimeter.

I fremgang

Lars D. Bavnsgaard fra Hartving ApS fortæller, at man er dansk agent for de tyske Garten Primus produkter, og dermed også for klik- og rullesaksene og de andre produkter fra Garten Primus.

- Vi ser en stigende tendens til, at der lægges større og større vægt på ergonomi og medarbejdernes ve og vel. Mange er begyndt at få øjnene op for saksene og det faktum, at der ikke skal anvendes så mange kræfter i forbindelse med beskæring, fortæller Lars D. Bavnsgaard.