En omsætning på 21 mia. kr. og 19.000 fuldtidsbeskæftigede. Så meget bidrager hestesektoren til i Danmark.
Derfor er det særdeles gode nyheder at en positiv udvikling er ved at bide sig fast i hestesektoren, der indtil 2015 var inde i en negativ spiral på grund af finanskrisen og stramme lovkrav der blev lanceret i 2007.
Den væsentligste årsag til at kurven nu er på vej op er at branchens mest betydende lov, Lov om Hold af Heste, blev ændret i 2017. Det vurderer Hans Marius Jørgensen, formand for Landsudvalget for Heste og Jørgen Kold, chef for SEGES, Heste.
- Vi har i mange år ønsket at få lovgivningen ændret, da nogle af kravene var blevet for stramme uden nogen gevinst i forhold til velfærd for hestene. Lovændringen har fjernet en række helt urimelige og skæve regler, som ikke styrker dyrevelfærden, men ville medføre udgifter i milliardklassen for hesteholderne og kunne føre til en stor nedgang i aktiviteten i sektoren, siger Jørgen Kold.
Antal føl halveret
Han mener, at man med lovændringen undgår at miste tusindvis af arbejdspladser, primært i landdistrikterne. De stramme krav blev lanceret tilbage i 2007 og sammen med finanskrisen i 2008 har det givet kriseår i hestebranchen. Fra 2008 til 2015 er antallet af fødte føl blevet halveret, og antallet af heste er reduceret fra 200.000 til 170.000.
- Det har kostet 3.000 fuldtidsstillinger, og mange flere ville forsvinde, hvis ikke lovændringerne blev gennemført, siger Jørgen Kold.
Heldigvis kan ændringer i Lov om Hold af Heste allerede mærkes i branchen.
- Vi kan i 2017 se tilbage på en markant positiv vækst. Det var vores indtryk, at salget af heste allerede sidste år blev væsentligt forøget, og der er ikke noget der tyder på, at hastigheden er sat ned gennem 2017, siger Jørgen Kold, der vurderer, at den positive vækst fortsætter i de kommende år.
- Heste og ridning er helt i tråd med tidens behov for at komme tættere på naturen og stresse af i fritiden. Interessen for heste er ikke aftagende, og vi tror, at der skal en del flere heste til for at tilfredsstille markedets efterspørgsel i de kommende år.