Abonnementsartikel

Torup Bakkegård & Orelund ved Assens vandt titlen som Årets Løgavler for tredje år i træk og fjerde gang i alt i konkurrencens tolvårige historie. Den økologiske del af konkurrencen blev vundet af Erik Andersen, Øster Tørslev ved Randers, for andet år i træk.

Det var således to erfarne vindere, som løb med hæderen, da Avlerforeningen af Danske Spiseløg tirsdag den 30. januar 2018 kårede løgavlerne på foreningens årsmøde, som blev holdt i Vejle.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Torup Bakkegård & Orelund vandt med 79,6 ton løg pr. hektar, hvilket var på samme niveau som sidste år. Martin Johansen, som er ansvarlig for den daglige pasning af løgmarkerne på Torup Bakkegård & Orelund, modtog hæderen med et gavekort på 8.000 kroner samt blomster og en vandrepokal. Preben Bendtsen, Sdr. Nissum, blev nummer to med et udbytte på 77,1 ton løg pr. hektar.

Frisk jord og fokus på vanding

- Vindermarken er som altid en mark med jomfruelig løgjord, hvilket er en afgørende forudsætning for et topudbytte i løg, fortæller Martin Johansen, Torup Bakkegård & Orelund.

- Så har det også været en forholdsvis god vækstsæson for løg. Det var først under høst, at der blev problemer på grund af for megen nedbør, og det endte med, at vi måtte opgive at høste i alt syv hektar løg.

To andre forudsætninger for at opnå et højt udbytte i løg er ifølge Martin Johansen en optimal vanding og en rettidig indsats med gødning og planteværn, hvor specielt ukrudtsbekæmpelsen kræver megen opmærksomhed og korrekt timing.

- For at optimere udbytte og kvalitet i vores løg, har vi fra 2017 ændret bedbredden fra 2,00 til 2,25 meter, så der er nu er plads til syv rækker løg per bed, dermed udnytter vi pladsen i marken bedre, forklarer Martin Johansen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vindermarken blev etableret den 7. april under perfekte forhold med sorten Hybelle fra Bejo. Løgene blev frilagt den 15. september og kørt ind den 29. september under vanskelige forhold.

Torup Bakkegård & Orelund har mere end 20 års erfaring med dyrkning af løg og har godt 150 hektar med løg, hvoraf cirka 25 procent er rødløg.

Årets bedste økologiske løg

Erik Andersen, Krogsgaard Grønt i Øster Tørslev, vandt den økologiske del af konkurrencen med et udbytte på 39,4 ton pr. hektar, hvilket var godt 25 procent højere end året før. På andenpladsen fulgte Axel Månsson Øko med 36,4 ton løg pr. hektar.

Sæsonen - og specielt ukrudtsbekæmpelsen - har været en stor udfordring på ejendommens svære jorder. Den mest afgørende årsag til det flotte resultat er måske, at Erik Andersen besluttede at frilægge løgene tidligt i forhold til anbefalet. Så selvom høsten trak længere ud end normalt, kom løgene i hus, inden de tog skade af den megen nedbør.

Udover hæderen modtog Erik Andersen et gavekort på 5.000 kroner, blomster og en vandrepokal.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Erik Andersen, som har mere end 30 års erfaringer med dyrkning af løg, driver 70 hektar hvoraf 42 hektar er grønsager herunder 24 hektar gule løg.

Konkurrencen Årets Løgavler er sponseret af SeedCom, Hazera, Olssons Frö og SW Horto.

Årets flotteste løg

Kvalitet er en vigtig parameter, specielt hvis man vil eksportere sine løg. Derfor fortsætter kåringen af sæsonens flotteste løg for sjette år i træk. Ikke mindre end 11 prøver - seks gule og fem røde - skulle bedømmes af deltagerne på årsmødet, som vurderer skalfarve, skalkvalitet, hårdhed og helhedsindtryk.

- Løgene er forbavsende pæne på trods af vejret i 2017, fastslår løgkonsulent Peder Krogsgård. GartneriRådgivningen. - Løgene er mere tyndskallede og mangler et lag skal, og der er nok lidt flere pletter på end normalt, men den indre kvalitet er bedre end forventet.

Rasmus Bager, Samsø, blev ligesom i 2017 en sikker vinder med det højeste pointtal på alle parametre og med et pænt forspring ned til Jens Kristian Kjeldahl, Samsø, på andenpladsen, en placering han også fik i 2017. Vinderen af de røde løg blev Jens Kristian Kjeldahl med Torup Bakkegård & Orelund på anden pladsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kvalitetskonkurrencen er sponseret af Grimme Skandinavien, SeedCom og Hazera.

Årets største løg

Konkurrencen om, hvem der kunne levere årets største løg, blev vundet af Preben Bendtsen, Sdr. Nissum, med et løg på 798 gram tæt fulgt af Hans Ingemann med et løg på 782 gram og Jens Kristian Kjeldahl med et løg på 774 gram. Præmien var et stort chokoladeløg penslet med bladguld sponseret af SeedCom A/S.