Abonnementsartikel

Der gik godt et par år, inden Nordisk Innovation, med base i Egå ved Aarhus, var helt klar med deres rottesikring. Forsøgene havde været mange og ikke mindst langvarige, forklarer konsulent Mikkel Hansen. Kravene var store.

Fra begyndelsen havde man sat sig for at fremstille en rottespærring, som kunne monteres i eksisterende rørsystemer oppefra. Samtidig skulle spærringen være konstrueret på en måde, så der var fri gennemgang for kloakvandet, den skulle være vendbar, sidde fast ved at kunne spændes ud og samtidig skulle den sikre, at rotter på ingen måde kunne komme fordi spærringen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vejen til godkendelse

Inden den færdige version var klar og patenteret, blev prototyperne testet i praksis. Derfra handlede det så om VA-godkendelsen fra Teknologisk Institut og endelig ETA-godkendelsen.

- Vi fik udstedt godkendelsen fra ETA den 15. september sidste år, og siden da er det gået stærkt, for der er mange, der har fået øjnene op for TX 11 rottespærringen. Rottespærringerne er samtidig lavet på en måde, så spjældene er vendbare. Det betyder, at samme spærring både kan monteres i tilløbs- og afløbssiden, forklarer Mikkel Hansen.

Spærringer har medvind

Nordisk Innovation har siden produktionsstarten af TX11 rottespærringen oplevet stor efterspørgsel. Mikkel Hansen medgiver gerne, at det faktum, at man ikke længere må lægge rottegift ud forebyggende, også har haft en betydning.

TX 11 fås i et stort antal størrelser til brug i rør med en indvendig dimension fra Ø82 til og med Ø400 millimeter. Der er versioner til universalrør, strømpeforede rør, pipelinebrønde, koniske versioner til betonbrønde med kegle og et antal specialversioner.

Dobbeltspjæld

Én af hemmelighederne bag rottespærringernes effektivitet er de to spjælde eller spærringer, om man vil. Disse spjæld er lavet sådan, at de er sylespidse nedefter. Så selvom rotten skulle mestre kunsten at passere den første spærring, vil den ikke kunne åbne den næste, da det første spjælds spidser vil gå ned i ryggen på rotten. For at gøre spjældene ekstra effektive, er spidserne skåret på en måde, så de virker som en slags modhager - lidt i stil med tænderne på en haj.