Abonnementsartikel

Fremover bliver maling, rengøringsmidler og andre kemiske blandinger mærket som allergifremkaldende, hvis de indeholder bare 0,0015 procent eller mere af konserveringsmidlet MI.

Det er resultatet af en afstemning i EU i går eftermiddags, hvor det bl.a. blev besluttet at fastsætte en meget restriktiv grænse for, hvornår kemiske blandinger med MI skal mærkes som allergifremkaldende. Grænsen bliver sænket fra 1procent til 0,0015 procent, hvilket er mere end 600 gange lavere end hidtil.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Danmark tager æren

MI og MI-lignende stoffer findes ifølge en undersøgelse i de fleste vandbaserede malinger. Danmark har en stor del af æren for den nye lave grænseværdi, fortæller kontorchef i Miljøstyrelsens kemikalieenhed, Isabelle Navarro Vinten.

- Vi har set en eksplosion MI-allergi, siden stoffet blev tilladt i kosmetik i 2005. Der er også flere slemme tilfælde, hvor allergien kan relateres direkte til maling. Med hjælp fra Videncenter for Allergi har vi kunnet dokumentere over for EU, at MI er stærkt allergifremkaldende. Derfor blev det tidligere i år forbudt i leave on-kosmetik. Nu får vi også sænket grænsen for, hvornår maling og andre kemiske blandinger skal faremærkes, så forbrugerne bedre kan vælge MI-holdige produkter fra eller tage deres forholdsregler, siger hun.

Læs deklarationen

Man kan som forbruger undgå MI ved at vælge svanemærket kosmetik og ved at læse indholdsdeklarationer på for eksempel maling og rengøringsmidler og undgå stoffet "Methylisothiazolinone".