Abonnementsartikel

Det kan sammenlignes med en nål i en høstak, men GPS-mærkning af meterlange stakke med træstammer har vist sig at nedbringe antallet af tyverier af træ fra statens skove markant.

I 2015 forsvandt der i alt 41 stakke træ på 504 kubikmeter fra statsskovene. I 2016 var tyveriet halveret, og i 2017 var antallet af tyverier rekordlavt. Her blev der kun stjålet 46 kubikmeter, eller hvad der svarer til ni stakke med træ.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det viser en ny opgørelse fra Naturstyrelsen, der har været rundt i statens skove og tjekke, om stakkene med træ ligger, som de skal.

- Vi valgte for et par år siden at lave en kampagne for at komme det store tyveri af træ til livs. En af metoderne har været at GPS-mærke stammerne, så vi kan spore det træ, der forsvinder. Når tyven bevæger sig et par hundrede meter væk fra stakken, får vi en sms og en e-mail om, at træet har flyttet sig. Tallene taler deres eget tydelige spor. Selvom vi ikke har taget tyve på fersk gerning, er vi overbevist om, at GPS-mærkningen har virket afskrækkende og har nedbragt tyveriet, så det nu er rekordlavt, siger salgsleder Peter Chrois Møller fra Naturstyrelsens Driftscenter.

Tyndt træ frister

Ud over GPS-mærkning tager Naturstyrelsen stikprøver hos vognmænd, der henter træ i skoven for at kontrollere, at salgspapirerne er i orden. Desuden har man forsøgsvist aflåst skovveje i områder med særligt mange værdifulde træstakke.

Det er især stakke med relativt tyndt og knastet træ til brænde, der virker fristende på tyvene. Den typiske stak, der bliver stjålet, kan ligge på ladet af en lastbil.

Naturstyrelsen sælger hvert år cirka 600.000 kubikmeter træ, og det er dermed under en halv promille af træet, der bliver stjålet. Der bliver således solgt 2.500 kubikmeter træ, hver gang én kubikmeter bliver stjålet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Indtægterne fra salget er med til at finansiere Naturstyrelsens mange friluftstilbud til danskerne.