Abonnementsartikel

Vi går op i vores heste med liv og sjæl, vi bekymrer os om deres helbred, velvære og humør. Vi lægger mærke til alle deres små individuelle særheder i dagligdagen og mener, at vi kender dem ganske godt. Alligevel er der mange spøjse facts om vores firbenede venner, som sikkert vil komme bag på selv garvede hesteejere.

1) En hest kan ikke brække sig. I modsætning til mange andre pattedyr er hesten ikke fysisk udrustet til at kaste op og har ingen opkastningsreflekser.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

2) En middelstor hest i almindelig god form kan galoppere med en hastighed af cirka 45 km i timen. På galopbanen løber hestene op til 65 km/t på kortere distancer. Den højeste galophastighed, der nogensinde er målt, er 88 km i timen.

3) En hest har 16 muskler i hvert øre, og de gør hesten i stand til at dreje ørerne 180 grader.

4) Heste er ikke farveblinde, som man ellers troede før i tiden, men de ser færre kulører end vi mennesker normalt gør. Forskning tyder på, at hestens farvesyn derimod minder lidt om det, man finder hos mennesker med rød-grøn farveblindhed.

5) Meget taler for, at din hest drømmer. I lighed med mennesker gennemgår heste flere forskellige søvnfaser, herunder REM-fasen, hvor vi tobenede drømmer. Og det samme gør heste, mener forskere, der har studeret deres søvnmønstre og tilmed set sovende heste ligge og lave travbevægelser med benene.

6) Hingste og vallakker har 40 tænder i munden, mens hopper kun har 36. Men der findes selvfølgelig nemmere måder at skelne kønnene på, end at tælle tænder?

Artiklen fortsætter efter annoncen

7) Når din hest krænger overlæben op over tænderne, ser det grangiveligt ud som om, at den griner. Men i virkeligheden hjælper denne grimasse, der kaldes flehmen, med at forstærke hestens lugtesans, så den bedre kan skelne mellem dufte. Det er værd at være opmærksom på, at flehmen i nogle tilfælde kan være et tegn på, at hesten har smerter.

9) Det er hesten, der har de største øjne af alle landlevende pattedyr. Og fordi øjnene er placeret på hver side af hestens hoved, har den et synsfelt på næsten 360 grader.

10) Heste har en glimrende langtidshukommelse. Undersøgelser viser, at de husker næsten lige så godt som elefanter ? og i enkeltstående tilfælde endda bedre.

Kilder: www.thehorse.co, www.equinescienceupdate.com, www.equusmagazine.com og www.practicalhorsemanmag.com