Abonnementsartikel

Nogle gange behøver man ikke nye produkter for at hitte på nye ideer. Det gælder i hvert fald for Axel Hansen fra Atco Danmark. De seneste 18 år har firmaet været importør af det italienske mærke Gianni Ferrari, der producerer professionelle plæneklippere, der kan meget mere end blot at klippe græs.

Atco Danmark har succes med at sælge maskinerne til kirkegårde, anlægsgartnere, godser og private haveejere, der alle sætter en ære i at have flotte, præsentable plæner. Og bag de flotte plæner befinder sig en forholdsvis enkel opsætning. Til mange af Ferrari-modellerne kan man montere en vertikalskærer og et sugemundstykke. Herefter er det nemt i én arbejdsgang at fjerne mos, ukrudt og lignende, hvorved der gives luft til plænens rødder. Det påmonterede sugemundstykke sørger så for, at det meste af mosset med mere samtidigt bliver suget direkte op i en græskassen.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Det er ikke noget nyt, at man kan gøre det her med en vertikalskærer. Vi har nok bare ikke tidligere været gode nok til at fortælle om det, siger indehaver Axel Hansen, Atco Danmark i Middelfart.

- Og det er en hurtig og nem måde at få en flot plæne på, tilføjer han.

Græs gøder ikke

I vertikalskæreren sidder der nogle lange tynde knive, der løsner jorden et par millimeter ned i jordoverfladen, så der kommer luft til rødderne. Og metoden har en anden fordel: Det er nemlig ikke tilladt for kirkegårde at gøde eller sprøjte, men ved at gentage denne behandling af plænen med regelmæssige mellemrum, holder man den flot og i god form. For i modsætning til, hvad mange mener, så gøder afklippet græs, der bliver efterladt ikke plænen, tværtimod.

- Der er flere af vores kunder, der har sagt, at det eneste, der sker hvis man lader græsset ligge, det er at jordlaget vokser med det efterladte græs, og det gøder jo egentlig ikke, jorden bliver bare lidt mere sur af det, siger Axel Hansen og fortæller, at han har set plæner, hvor man simpelthen har kunnet pille tykke måtter af gammelt græs op.

Multimaskiner

Selv om de italienske Ferrari-maskiner egentlig er udviklet til at håndtere store plæner, så er det store udvalg af ekstraudstyr med til at gøre dem meget mere fleksible.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Maskinerne er egentlig mest konstrueret til at klippe græs og samle det op, men med det brede udvalg af tilbehør er det egentlig en slags redskabsbærer. Dozerbladet er for ideelt til ujævning af sand og jord eller som sneskraber. Fejemaskinen anvendes til fejning af for eksempel parkeringspladser og veje, og for at forhindre for meget støv under arbejdet, kan der monteres et støvfilter og et vandspredesystem. Det kræver dog, at man har valgt en model med suger/blæser, siger Axel Hansen.