Abonnementsartikel

Der er rigtigt godt nyt for hesteejere på vej fra foderfirmaet Brogaarden. Sammen med dyrlæge Frederikke Lindenberg og Københavns Universitet har firmaet de seneste fire år forsket intenst i, hvordan hestens tarmflora etableres og udvikles, samt hvilke bakterier, der er gavnlige for immunsystemet. Nu foreligger resultaterne, og ifølge både Frederikke Lindenberg og Rolf Momberg, salgs- og marketingdirektør hos Brogaarden, er der tale om en opdagelse af international karat.

Den store indsats har ført frem til, at firmaet nu er i stand til at fremstille et nyt produkt, tilskudsfoderet Immulix, der vil være stærkt medvirkende til at forebygge sygdomme som Colitis og EMS.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Forebygger sygdomme

Ligesom hos mennesker er der i denne tid en stigning i antallet af inflammationssygdomme som diabetes hos heste.

Dyrlæge Frederikke Lindenberg

Det imponerende forskningsresultat er lavet på baggrund af Frederikke Lindenbergs phd-afhandling ved Københavns Universitet. I afhandlingen har dyrlægen dokumenteret, hvilke bakterier, der er i hestens tarme på forskellige tidspunkter i livsforløbet, samt hvilke bakterier, der er gode for hesten, og hvilke der er dårlige. Dermed er man nu i stand til at stimulere væksten af gavnlige bakterier til hestens tarmflora på det tidspunkt, hvor den etableres for resten af livet.

- Det vi nu kan forebygge er inflammationssygdomme som EMS og akut og kronisk colitis. Hvis du har ubalance i tarmfloraen, så er det jo tit en tilstand, der står på i længere tid, og den ubalance gør, at immunsystemet simpelthen bliver mere reaktivt. Og på et eller andet tidspunkt bliver det tit til en tilstand som kronisk colitis eller Metabolisk Syndrom (EMS/insulinresistens), fortæller dyrlæge Frederikke Lindenberg.

De første 50 dage

Forebyggelsen af sygdommene skal ske i løbet af de første 50 dage af føllets liv. Det er nemlig her, at den endelige tarmflora dannes.

- Man giver Immulix via hoppens foder. Føllet drikker jo mælk fra moderen i starten, så man giver det via hoppens foder, men man sørger selvfølgelig, at føllet også har adgang til hoppens foder. Man fodrer føl og hoppe sammen, og så blander man Immulix i. Ideen er, at føllet først får det via hoppen, og når så føllet begynder at spise, så får den det via krybben. Og så er der en øget effekt af det, siger Frederikke Lindenberg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ligesom hos mennesker er der i denne tid en stigning i antallet af inflammationssygdomme som diabetes hos heste. Det skyldes ofte, at vi lever "det gode liv" med for fed mad og for lidt motion, og det samme gør sig nu gældende for vores firbenede venner.

- Der er nye studier, der viser, at der er flere og flere heste, som får de her sygdomme. Vi mennesker får sygdommene, fordi vi er holdt med at bevæge os og spiser for fedt og forkert, og de nye studier viser, at heste er på vej i samme retning, fordi de laver for lidt og bliver mere holdt mere inde, siger Frederikke Lindenberg.

Store forventninger

Det nye produkt, Immulix, som er internationalt patentanmeldt af Brogaarden og Københavns Universitet i fællesskab, kommer på markedet i løbet af februar, og hos Brogaarden har man store forventninger til produktet.

- Det er et stort skridt i kampen mod sygdomme som akut colitis og EMS. Det er rigtigt, rigtigt spændende, siger Rolf Momberg, der er overbevist om, at forskningen får international bevågenhed.

- Det er et bemærkelsesværdigt projekt, hun har lavet, og jeg ved, at det får en stor betydning for sundheden hos heste, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er for tidligt at sætte tal på, hvor mange procent, man nedsætter risikoen for disse sygdomme med, men ifølge dyrlæge Frederikke Lindenberg er der er tale om en ret væsentlig nedsat risiko. Samtidigt er der også en god mulighed for, at de heste, der alligevel udvikler disse sygdomme, har mildere symptomer.