Abonnementsartikel

I dag er nøjagtigheden på GPS-positioner 10 - 15 meter. Med det nye europæiske satellitsystem Galileo bliver nøjagtigheden fra 2020 helt ned til 20 centimeter. Det skaber nye muligheder for services og produktudvikling af for eksempel navigationssystemer, løbeure og førerløse biler.

Mobiltelefoner, løbeure og andre mobile enheder, der navigerer efter satellitter, får i løbet af få år et mere stabilt og præcist signal. Det sker, når udviklingen af det europæiske satellitsystem Galileo er færdigt i 2020 og flere satellitter vil kredse over Europa. De forbedrede satellitdata forventes at skabe muligheder for udvikling af nye produkter og services inden for en række sektorer, f.eks. telekommunikation, byggeri, anlæg og transport.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Det nye satellitsystem giver os super-præcise positioner. Galileo betyder, at vi får en markant højere kvalitet i de produkter og services, der er afhængige af satellitdata. Vi har kun set toppen af isbjerget, for det her åbner for helt nye muligheder for produktudvikling, og vi vil bl.a. opleve at vores løbeure og navigationssystemer bliver meget mere præcise. De nye Galileo-data vil for eksempel også være med til at bane vejen for udviklingen af førerløse biler, siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V).

- Regeringen har som mål, at Danmark skal være digital frontløber, også i europæisk sammenhæng. Vi har for år tilbage gjort geografiske data gratis, og for nyligt også DMI's data om vejr, klima og hav. Derfor støtter regeringen også, at disse nye positionsdata bliver gratis for alle. Det kommer samfundet til gavn og vil skabe vækst, siger Lilleholt.

Frie at benytte

EU-kommissionen har nu besluttet, at Galileo-data skal være frie at benytte, så man sikrer, at borgere og virksomheder får maksimalt udbytte af det store potentiale. Producenterne kan derfor udvikle deres produkter, så de bliver i stand til at modtage Galileo-data uden at betale for brugen af data. Nyere mobiltelefoner fra eks. Apple, Samsung og Huawei er allerede kompatible med data fra Galileo.

De fleste af os kender det amerikanske GPS-system, som vi bruger dagligt til at finde vej eller til at opmåle gåture og løberuter. Det europæiske satellitsystem Galileo er en pendant til GPS og bliver den første højnøjagtighedsservice, der kan benyttes uden brugerabonnement på verdensplan.

Det har kostet EU ca. 100 mia. kr. og taget godt 20 år at udvikle Galileo.