Abonnementsartikel

Vejdirektoratet allierer sig nu med bevingede forstærkninger i forsøget på at bekæmpe rotter på rastepladser på Fyn og i det østjyske.

Nærmere bestemt er det tårnfalke og natugler, som indkaldes til at hjælpe Vejdirektoratet med at udrydde skadedyrene.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har i de senere år haft problemer med rotter ved visse rastepladser i det østjyske. Derudover er der andre rastepladser, hvor rotterne tidligere har været - og hvor vi frygter, at de vender tilbage. Vi kæmper en hård kamp mod disse skadedyr, og nu aktiverer vi altså også naturens egne våben imod dem i form af nogle af vores mest kendte rovfugle, siger biolog Niels Krogh Kristensen fra Vejdirektoratet.

Vi kæmper en hård kamp mod disse skadedyr, og nu aktiverer vi altså også naturens egne våben imod dem i form af nogle af vores mest kendte rovfugle.

Biolog Niels Krogh Kristensen

Vejdirektoratet

Helt praktisk foregår det ved, at Vejdirektoratet opsætter kasser til natugler og tårnfalke på ti udvalgte rastepladser. Kasserne bliver foret med hø, så de er attraktive for rovfuglene. Og det er Vejdirektoratets forhåbning, at tårnfalkene og natuglerne vil indrette bolig i kasserne og derfra jage de rotter, der måtte befinde sig i nærområdet.

Derudover fortsætter Vejdirektoratet i øvrigt også med sin sædvanlige rottebekæmpelse på rastepladserne. Dette sker blandt andet ved hjælp af bokse, som der kan udlægges gift i, hvis der opdages rotter eller mus på stedet.

Vejdirektoratet udskifter også samtlige skraldespande til rottesikre modeller og fjerner tætte beplantninger med tjørn eller slåenbuske, så rotterne ikke kan gemme sig, ligesom rottegange i bevaringsværdig beplantning sprænges eller ødelægges på anden vis.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Tårnfalkene og natuglerne skal ses som et supplement til vores normale kamp mod skadedyrene, forklarer Niels Krogh og fortsætter:

- Vi håber dog, at rovfuglene har en god effekt, for det er altid bedre at bruge naturens egne våben end at bekæmpe dyr med udlæggelse af gift.